Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ρωγμή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γιγάντιο έργο LNG προκαλεί πονοκεφάλους στους επενδυτές

tags :
Ρωγμή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γιγάντιο έργο LNG προκαλεί πονοκεφάλους στους επενδυτές
Φήμες κυκλοφορούν ότι υπάρχει μια φυσική ρωγμή στον εξοπλισμό ενός από τα πιο ακριβά έργα LNG στην ιστορία, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 37 δις. δολ. σε καθυστερήσεις και επισκευές.
Ένα από τα μεγαλύτερα, και πιο ακριβά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ιστορία μπορεί να έχει μια φυσική ρωγμή - και η εταιρεία διαχείρισης δεν απαντά σε ερωτήσεις επενδυτών οι οποίοι έχουν λόγο να ανησυχούν.
Η ρωγμή, η οποία πιστεύεται ότι είναι σε μια μονάδα κυμαινόμενης αποθήκευσης και εκφόρτωσης της παραγωγής (FPSO), θα μπορούσε να προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στο κόστος και θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το έργο.
Η πλωτή μονάδα βρίσκεται στην περιοχή Busan της Νότιας Κορέας και πρόκειται να λειτουργήσει τελικά στο Ichthys, ένα γιγάντιο πετρελαϊκό εργοστάσιο στη δυτική Αυστραλία, με επικεφαλής την Inpex της Ιαπωνίας, και την γαλλική Total η οποία κατέχει ποσοστό 30%.
Το έργο ξεκίνησε το 2012 και πρόκειται για έργο  μεγάλης κλίμακας που θα παράγει περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους LNG κάθε χρόνο στην πλήρη παραγωγική του  ικανότητα.

Καθυστέρηση

Η Inpex δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η μονάδα θα "αποπλεύσει" σύντομα για την Αυστραλία και ο ιαπωνικός φορέας δήλωσε ότι η μονάδα βρίσκεται σε "εργασίες προετοιμασίας της τελευταίας στιγμής", συμπεριλαμβανομένων εργασιών ανάθεσης, καθαρισμού και πιστοποίησης.
Ωστόσο ανώνυμη πηγή που επικαλείται το CNBC «γνώρισε» από πρώτο χέρι την  αιφνιδιαστική ρωγμή στον εξοπλισμό, η οποία αύξησε το κόστος και καθυστέρησε το ταξίδι της μονάδας στην Αυστραλία, που αναμενόταν να γίνει για το 2015.
Επιπλέον άλλες τρεις πηγές δήλωσαν ότι υπήρξε μια ρωγμή, αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν  το ελάττωμα.
Σύμφωνα με το CNBC σε ερώτηση προς την εταιρεία αν η φημολογούμενη ρωγμή είναι πραγματική, η Inpex είπε ότι «δεν μπορεί να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης».
Σύμφωνα με πηγή που έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση η Inpex προσέλαβε πρόσφατα έως και 300 συγκολλητές για να διορθώσει τη ζημιά. Αρκετές πηγές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η ζημιά είναι ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση.

Υπέρβαση

Το φερόμενο ρήγμα είναι στο "πυργίσκο" της μονάδας, κεντρικό τμήμα ενός FPSO που μεταφέρει "σχεδόν τα πάντα που θα εισέλθουν ή θα εξέλθουν" της μονάδας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών ένεσης χημικών και των καλωδίων τροφοδοσίας, δήλωσε ο κ. Cahuzac στην ιστοσελίδα της Inpex.
Ένα σφάλμα σε ένα μεγάλο κομμάτι εξοπλισμού LNG  δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, επισημαίνουν βιομηχανικοί αναλυτές ενώ τα έργα LNG απαιτούν γενικά "πολλές δοκιμές και λάθη". Αυτό που είναι λιγότερο συνηθισμένο, ανέφεραν, είναι το επίπεδο της ανησυχίας των επενδυτών του project  Ichthys.
Φυσικά, η ανησυχία αυτή καταλήγει σε χρήματα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου το 2008 ήταν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εκτίμηση της Inpex ανέρχεται τώρα στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια συν ένα πρόσθετο ποσό δαπανών, εκτίμησε η Mizuho Securities.
Διευθυντής χαρτοφυλακίου, ο οποίος αναθεώρησε τις πρόσφατες προβλέψεις δαπανών της Inpex, δήλωσε ότι "με  τις κεφαλαιακές δαπάνες του 2018 να αυξάνονται κατά 50% περίπου τους τελευταίους έξι μήνες, μπορεί να υποδηλώνει ότι η Inpex έχει χάσει τον έλεγχο του κόστους".
Τον Νοέμβριο του 2016, η πρόβλεψη κεφαλαίου της εταιρείας για το 2018 ήταν 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, η πρόβλεψη της εταιρείας ανήλθε σε 5,4 δισ. δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες δολάρια-γιεν.
Με τα 1,65 δισ. δολάρια που προστέθηκαν στις προβλέψεις δαπανών σε διάστημα έξι μηνών, ορισμένοι εκτιμούν τώρα ότι η επένδυση θα μπορούσε να "σπάσει" τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης