Επιχειρήσεις

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ - Στο 5,25% το επιτόκιο

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ - Στο 5,25% το επιτόκιο
Υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται από θεσμικούς επενδυτές για το νέο ομόλογο που θα εκδώσουν τα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εταιρεία θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το ομόλογο που λήγει τον ερχόμενο Μάιο
Κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ με σημαντικά χαμηλότερο κόστος αναμένονται να συγκεντρώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια από το νέο ομόλογο, πενταετούς διάρκειας, που θα εκδώσουν.
Η νέα έκδοση ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι πολύ ισχυρό.
Το τοκομερίδιο του νέου τίτλου θα διαμορφωθεί κάτω από το 5.25% και αναμένεται να «κλείσει» κοντά στο 5,125%.
Υπενθυμίζεται ότι στο ομόλογο που λήγει τον Μάιο του 2017 και για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση εξαγοράς από τη θυγατρική των ΕΛΠΕ, Hellenic Finance Petroleum, ανέρχεται σε 8%
Τα τελικά στοιχεία θα προκύψουν το πρωί της Παρασκευής, όταν θα γίνει και η τιμολόγηση της έκδοσης.
Το νέο ομόλογο θα είναι υψηλής προτεραιότητας, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και θα υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο.
Επίσης, ο εκδότης, η θυγατρική των ΕΛΠΕ, Hellenic Petroleum Finance, δεν θα έχει δικαίωμα ανάκλησης. Ελάχιστο ύψος κάθε ομολογίας θα είναι τα 100.000 ευρώ.

Μειώνεται το κόστος δανεισμού

Η μεγάλη μείωση του επιτοκίου στο νέο ομόλογο σημαίνει ότι η εταιρεία θα καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της, με πολύ χαμηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη, ενώ επιπλέον επεκτείνεται χρονικά η διάρκεια αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται οφείλεται και στο γεγονός ότι διεθνώς με τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα δεν υφίστανται πολλά ομόλογα που να εκδίδονται από φερέγγυες εταιρείες και να προσφέρουν ανάλογες αποδόσεις με το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ.
Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών σε ότι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις, με την κερδοφορία της σε επίπεδο συγκρίσιμων EBITDA (δηλαδή χωρίς να συνυπολογίζεται η επίπτωση από την αποτίμηση των αποθεμάτων αργού) να έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά.
Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe), HSBC Bank, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχουν οριστεί ως συνδιοργανωτές (jointbookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών, ενώ η εταιρεία Lucid Issuer Services Limited έχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της πρότασης εξαγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης