Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον οίκο Wood Group η μελέτη σχεδιασμού του FSRU Αλεξανδρούπολης

Στον οίκο Wood Group η μελέτη σχεδιασμού του FSRU Αλεξανδρούπολης
O πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον αγωγό IGB μπορεί να αποτελέσει την πύλη για την είσοδο του αμερικανικού LNG στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Την ανάληψη της μελέτης Βασικού Σχεδιασμού (FEED) του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρίας Gastrade στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε ο διεθνής μελετητικός οίκος Wood Group.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Wood Group το έργο ανάπτυξης μιας πλωτής μονάδας λήψης, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), θα δημιουργήσει μια νέα πύλη φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Η μελετητική ομάδα του Wood Group θα εκτελέσει τον σχεδιασμό του FSRU της Αλεξανδρούπολης και των υποσυστημάτων του, με στόχο η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο να ληφθεί έως τα τέλη του 2017.
Ο Bob MacDonald, επικεφαλής του τμήματος ειδικών τεχνικών λύσεων του Wood Group, δήλωσε με αφορμή την συμφωνία ότι «αυτή η σύμβαση φέρνει την παγκόσμια τεχνογνωσία και τις τεχνικές λύσεις σε έναν νέο πελάτη και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Gastrade S.A. κύριο ανάδοχο του έργου. Οι δυνατότητες μας  σε ότι αφορά την εκπόνηση μελετών για θαλάσσια έργα σε συνδυασμό με την τεχνολογική υπεροχή του ανθρώπινου δυναμικού μας και οικονομικά αποδοτικές τεχνικές λύσεις, μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό έργο».

Επένδυση 370 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης που προωθείται από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και της Gaslog του Πητ Λιβανού, είναι ένα έργο ύψους επένδυσης 350 - 370 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Μάλιστα η μελέτη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο αφορά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, δηλαδή έργα άμεσης προτεραιότητας για τη χώρα που τα φιλοξενεί, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η λειτουργία τους συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Εξάλλου το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη, για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Η υλοποίηση των δυο έργων που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2020, θα επιτρέψουν την τροφοδοσία με αέριο από τρίτες πηγές, πέραν της Ρωσίας, χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Τα δυο έργα έχουν την ισχυρή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης γεγονός που προκύπτει από τις σχετικές αναφορές ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζήτησε πρόσφατα τα δυο αυτά έργα με τη Βουλγάρα ομόλογο του Τεμενούζκα Πετκόβα, ενώ στις 10 Ιουλίου θα επισκεφθεί τη Σόφια για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με το IGB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης