Επιχειρήσεις

Επένδυση 30 εκατ. ευρώ από την EBRD στις ομολογίες ύψους 300 εκατ. του Μυτιληναίου

Επένδυση 30 εκατ. ευρώ από την EBRD στις ομολογίες ύψους 300 εκατ. του Μυτιληναίου
Από την έναρξη των εργασιών της, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 20 έργα στην Ελλάδα!
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) συμμετείχε με επιτυχία στην έκδοση ομολογιών του Ομίλου Μυτιληναίου, με επένδυση 30 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού των 300 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε από την έκδοση.
Στην ανακοίνωσή της, η EBRD σημειώνει πως ο Μυτιληναίος είναι ένας ελληνικός διαφοροποιημένος βιομηχανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής αλουμινίου, ενέργειας και κατασκευών.
Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1908 από την οικογένεια Μυτιληναίου και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995, με κεφαλαιοποίηση 980 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.
Το ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε από τον Μυτιληναίο ήταν το πρώτο για την όμιλο.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos Holdings, δήλωσε σχετικά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης:
«Η συμμετοχή της EBRD στην έκδοση των ομολόγων μας ήταν καταλύτης για την επιτυχία της προσφοράς.
Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την EBRD στο εκτεταμένο μας πρόγραμμα για το μέλλον».
Από την πλευρά της, η Sabina Dziurman, Περιφερειακή Διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφερε:
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ομόλογο, καθώς όχι μόνο μας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε αυτή την κορυφαία ελληνική εταιρεία αλλά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα επιστρέφει τελικά και η EBRD είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη δυναμική, ώστε να δούμε και πάλι ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη στη χώρα».
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε:
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης ομολόγων από τον Μυτιληναίο, η μεγαλύτερη σε μια σειρά πέντε εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους τελευταίους εννέα μήνες, καταδεικνύει την ικανότητα της αγοράς μας να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε ανταγωνιστικές τιμές, σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες.
Αυτό προσφέρει μια πολύ αναγκαία επιλογή χρηματοδότησης στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και μια επενδυτική εναλλακτική λύση για επενδυτές λιανικής και θεσμικούς επενδυτές και θα συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία σε βιώσιμη βάση».
Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015, για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οι προτεραιότητες της Τράπεζας είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών εταιρειών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, η στήριξη της ιδιωτικοποίησης, η ανάπτυξη υποδομών και η περιφερειακή ολοκλήρωση της ελληνικής οικονομίας.
Από την έναρξη των εργασιών της, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 20 έργα στη χώρα.

Αρχίζει αύριο 28/6/2017 η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ανακοινώνει ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς ανέρχονται σε €300 εκατ.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως €5,1 εκατ. και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.
Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την Εκδότρια στο σύνολό τους, εντός του 2017, ως παρατίθεται ακολούθως:
- 80% αυτών, ήτοι, περίπου, €235,9 εκατ. για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και των Θυγατρικών,
- 10% αυτών, ήτοι, περίπου, €29,5 εκατ., για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και
- 10% αυτών, ήτοι, περίπου, €29,5 εκατ., για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και των Θυγατρικών.
Η Εταιρεία θα προβαίνει σε δημοσιοποίηση των προνομιακών πληροφοριών που σχετίζονται με τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων από το ΚΟΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των κατ΄ εξουσιοδότηση Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως εκάστοτε ισχύουν.
Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τη συνεδρίαση της 12.06.2017 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος έως 300.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών της Εταιρείας.
Η Εταιρεία ενημερώνει ότι οι ομολογίες είναι σε άυλη μορφή και θα πιστωθούν στη Μερίδα και το Λογαριασμό Αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στη Δημόσια Προσφορά.
Η πίστωση των ομολογιών στις Μερίδες και στους Λογαριασμούς Αξιών των δικαιούχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων θα ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη 27.06.2017.
Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της ομολογίας είναι με ελληνική γραμματοσειρά «ΜΥΤΙΛΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «MYTILB1».
Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Εταιρείας είναι €1.000 ανά ομολογία, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της και ίση με την τιμή διάθεσης που καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους της Δημόσιας Προσφοράς βάσει της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης