Επιχειρήσεις

Μαζί στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ η ολλανδική Gasunie και η βελγική Fluxys

Μαζί στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ η ολλανδική Gasunie και η βελγική Fluxys
Ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε χθες 26/6, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, αυτές της προεπιλογής και των δεσμευτικών προσφορών, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου 2017
Τις δυνάμεις τους για την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ ενώνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι Διαχειριστές Δικτύου της Ολλανδίας και του Βελγίου, Gasunie και Fluxys αντίστοιχα.
Στο ίδιο σχήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εισέρχεται και ελληνικός κατασκευαστικός - ενεργειακός όμιλος και συγκεκριμένα εκείνος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το παρόν στο διαγωνισμό αναμένεται να δώσει και η αζέρικη Socar συμμετέχοντας σε κάποια κοινοπραξία, ενώ υποχρεωτικά μέσω κοινοπραξίας θα πρέπει να εμφανιστεί και η ιταλική Snam η οποία στον πρώτο διαγωνισμό διαπραγματευόταν με τη Socar το 17% του ΔΕΣΦΑ.
Η ιταλική εταιρία που συμμετείχε μέχρι τέλους στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού, φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη για τον αποκλεισμό της δυνατότητας αυτόνομης συμμετοχής της στον νέο διαγωνισμό.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έβγαλε στον «αέρα» χθες το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι για να συμμετάσχει κάποιος αυτόνομα στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής Δικτύου.
Οποιαδήποτε άλλη εταιρία για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετάσχει σε κοινοπραξία στην οποία επικεφαλής θα είναι εταιρία Διαχειριστής Δικτύου, πιστοποιημένος βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σε δύο φάσεις ο διαγωνισμός επιλογής αγοραστή

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) θα γίνει σε δύο φάσεις, προεπιλογής και δεσμευτικών προσφορών, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου.
Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή σύμφωνα με την προκήρυξη θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 εβδομάδων από την ημερομηνία που θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
Ο νέος διαγωνισμός σε ότι αφορά στο τίμημα προχωράει με το δεδομένο των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar.
Οποιοδήποτε τίμημα χαμηλότερο από αυτό θα αποτελέσει αναμφίβολα πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την έγκριση των ΕΛΠΕ.
Η διοίκηση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να αναθέσει τις επόμενες ημέρες την αποτίμηση της εταιρίας σε ανεξάρτητο οίκο, ενώ αντίστοιχα θα κινηθεί και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου όταν ανοίξουν οι προσφορές να μπορεί να αξιολογηθεί το εύλογο του τιμήματος.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής θα παραλάβει ταμειακά διαθέσιμα περί τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς ο ΔΕΣΦΑ από τη χρήση του 2016 διένειμε μόνο το 50% του μερίσματος στους μετόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης