Επιχειρήσεις

Που θα διαθέσει η ΔΕΗ τα χρήματα που έλαβε από την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Που θα διαθέσει η ΔΕΗ τα χρήματα που έλαβε από την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Οι ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους και ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 622 εκατ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία της η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ δεν έχασε μόνο ένα πολύτιμο κομμάτι της, κατά τον χαρακτηρισμό του επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη στην τελετή μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στους νέους μετόχους, αλλά το ποσό των 622 εκατ. ευρώ που τελικά εισέπραξε δεν μπορεί να το διατεθεί για επενδύσεις που έχει ανάγκη πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση αναδιάρθρωσης, αφού οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, φορείς της αγοράς ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ.
Τα λεφτά αυτά λείπουν κυρίως από την αγορά ηλεκτρισμού, όπου παραγωγοί θερμικών μονάδων και ΑΠΕ παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, καθώς η ΔΕΗ δεν πληρώνει τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ και αυτοί με τη σειρά τους τον ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα ο Λειτουργός της Αγοράς να μην μπορεί να αποπληρώσει τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.
Τα συνολικά χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, μόνο του διασυνδεδεμένου συστήματος μέχρι τον Απρίλιο ανέρχονταν σε 800 εκατ. ευρώ και του μη διασυνδεδεμένου συστήματος περί τα 67 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα ανεξόφλητα προς τους ιδιώτες παραγωγούς των θερμικών μονάδων.
Όλοι φυσικά αναμένουν στην «ουρά» για να μειώσουν το λογαριασμό, κατανοώντας ότι τα 622 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για εξόφληση, αλλά ανησυχούν για τις προτεραιότητες που θα βάλει η ΔΕΗ.

Πιέσεις από τους παραγωγούς ΑΠΕ

Οι παραγωγοί των ΑΠΕ όπως φάνηκε και από τα εξώδικα προς τη ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα αλλά και προς τον ΛΑΓΗΕ πολύ νωρίτερα, είναι η πιο πιεστικοί αφού έχουν και τις μεγαλύτερες παρακρατήσεις.
Ο ΛΑΓΗΕ υπό την πίεση των παραγωγών ΑΠΕ προχώρησε το δίμηνο Απριλίου - Μάιου στην κατάθεση δύο αγωγών κατά του ΑΔΜΗΕ (μία τον Απρίλιο και μία τον Μάιο) διεκδικώντας συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 655 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 512 εκατ. ευρώ αφορούν ανείσπρακτο ΕΤΜΕΑΡ, ποσό που καταλήγει στους παραγωγούς ΑΠΕ.
Με αγωγή διεκδικεί ο ΛΑΓΗΕ και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 130 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Με βάση τα στοιχεία των σχετικών δικογραφιών τα 800 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος, προκύπτουν διότι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες από Νοέμβριο 2016 έως και Απρίλιο 2017 ενώ υπάρχει και ανεξόφλητο τμήμα του Οκτωβρίου 2016.
Τα ληξιπρόθεσμα ποσά για τους παραγωγούς ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών που οφείλει ο ΔΕΔΔΗΕ αθροίζουν επιπλέον 67 εκατ. ευρώ.  
Η πίεση προς τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ είναι διπλή, καθώς είναι σε εξέλιξη και η αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξάγει για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ προς τους δύο διαχειριστές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να διαπιστωθεί και το κατά πόσο παρακρατούνται πόροι των ΑΠΕ που έχουν εισπραχθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Είναι φανερό ότι τα 622 εκατ. ευρώ από το τίμημα του ΑΔΜΗΕ δεν θα προλάβουν να ζεστάνουν τα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία δρομολογεί ήδη τις πρώτες πληρωμές προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου μέσω του ΛΑΓΗΕ να φτάσουν κάποια λεφτά στην αγορά και να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» του 1,8 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης