Aκραία υποτιμητική κερδοσκοπία στην ΔΕΗ έφεραν την μετοχή στο 6% της λογιστικής της αξίας - Ποιές βλέπει το smart money

Aκραία υποτιμητική κερδοσκοπία στην ΔΕΗ έφεραν την μετοχή στο 6% της λογιστικής της αξίας - Ποιές βλέπει το smart money

Ευκαιρίες για bottom fishing ψάχνει η αγορά

Aκραία υποτιμητική κερδοσκοπία έχει εκδηλωθεί στο Χρηματιστήριο καθώς όπως αναφέρει και η εβδομαδιαία ανάλυση της BETA ολόκληρη η ΔΕΗ αποτιμάται όσο ένα εργοστάιο φυσικού αερίου, ενώ η τιμή της μετοχής αντιστοιχεί στο 6% της λογιστικής της αξίας.

Η ΔΕΗ με τα σημερινά δεδομένα έχοντας ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση των δανείων της και έχοντας ανοίξει  γραμμή με την ΕΤΕΠ είναι αδύνατο να χρεωκοπήσει, όμως η άνοδος των τιμών των CO2 σε συνδυασμό με την πολιτική στοχοποίηση της, έδωσαν το έναυσμα για την κορύφωση της επίθεσης των short που είχαν ξεκινήσει από την αρχή του 2018 στα επίπεδα των 2,10 ευρώ. Η σημερινή χρηματιστηριακή εικόνα της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει και μόνο από την αβεβαιότητα για την έκβαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

 

BETA: Ισχυρό ανάχωμα για την αγορά οι 610 μονάδες

 

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Αυτό που σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική αγορά απεύχονταν ήρθε
και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έχοντας χάσει ένα από τα
μεγαλύτερα ράλι τιμών όλων των εποχών στο εξωτερικό, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο δέχθηκαν και τα
απόνερα της διόρθωσης στην Wall Street, μιας μάλλον αναμενόμενης διόρθωσης καθώς τα σύννεφα που
είχαν μαζευτεί ήταν πλέον πολλά για να αγνοηθούν από τις «γεμάτες» αποτιμήσεις του τεχνολογικού
κλάδου. Σε αυτή την υποχώρηση το ΧΑ έδειξε έτοιμο να ακολουθήσει, άλλωστε η έλλειψη εγχώριων νέων
και η άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει με την παρατεταμένη αναμονή της η αγορά
είχαν περιορίσει από καιρό αισθητά το ενδιαφέρον για τις μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% από την αρχή του έτους με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35- 65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης, την ΔΕΗ να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου και την υπόθεση της Folli – Follie να ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018.
Το κλίμα επομένως ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό θέλει χρόνο για να αλλάξει ουσιαστικά.
Οι μαζεμένες εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί θέλουν απαντήσεις που θα πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες. Για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα, τα εγχειρήματα του Ελληνικού, των Ελληνικών Πετρελαίων, των πωλήσεων των μονάδων της ΔΕΗ, της
πώλησης της Eθνικής Ασφαλιστικής πηγαίνουν με αργό ρυθμό γεγονός το οποίο δεν βγάζει νέα και δεν
αλλάζει την ατζέντα της εσωστρέφειας.

Μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει την ερχόμενη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων (Jupiter) της Alpha bank η οποία θα ανακοινώσει τον προτιμητέο
αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής. Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την
αξία του βιβλίου της τράπεζες θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολόγησης εν συνόλω της δυνατότητας
των τραπεζών να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένες σε
κεφαλαιακά ανοίγματα.

Τεχνικά, το φρένο της πτώσης στις 610 μονάδες συμπίπτει με μια παλαιότερη στήριξη τιμών από το Φεβρουάριο του 2017. Η συσσώρευση των τιμών εκείνης της περιόδου δημιουργεί ένα ικανοποιητικό ανάχωμα στην πτώση, λειτουργώντας ενδεχομένως επιβραδυντικά σε περεταίρω πιέσεις.

Η εικόνα υποτιμητικής υπερβολής διευκολύνει την εκδήλωση αντίδρασης η οποία έχει σαν γρήγορο στόχο τις 650 μονάδες. Από εκεί και πέρα η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση των συναλλαγών καθώς οι πρόσφατες πιέσεις συνοδεύτηκαν από σχετικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν απαισιόδοξα και θα χρειαστούν άλλες 30 μονάδες ανόδου (680) ώστε να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση. Το σενάριο της συνέχισης της μετριοπαθούς ανοδικής αντίδρασης έχει προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο επισημαίνουμε τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανοδικής τάσης δεδομένης και της εικόνας που επικρατεί στο εξωτερικό και η οποία διαμορφώνει ψυχολογία και κλίμα στο ΧΑ.
Την ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας ανοίγει την Δευτέρα η Jumbo με την ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων χρήσης 2017/2018. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο
παρουσιάσεων εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ με συμμετοχή 14
εισηγμένων εταιριών.

Την Πέμπτη οι μέτοχοι της Τερνα Ενεργειακή καλούνται να αποφασίσουν στην
έκτακτή γενική συνέλευση της εταιρίας επιστροφή κεφαλαίου 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται ακόμα
ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο. Στο εξωτερικό τέλος
ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου από τις Charles Schwab, Bank of America
(15/10), Johnson & Johnson, Morgan Stanley, IBM, Goldman Sachs(16/10) Alcoa, Abbott Laboratories
(17/10) Philip Morris, American Express (18/10) και Procter & Gamble (19/10).

 

 Σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους

 

 

 Με μονοψήφια P/E Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Άνεμος

 

 

Είναι προφανές ότι οι μετοχές του Μυτιληναίου με ισχυρή στήριξη στην ευρύτερη περιοχή του 7,80 που υποστηρίζεται από την υψηλή κερδοφορία του 2018 και των προοπτικών του 2019 αλλά και των ΕΛΠΕ που έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 7 ευρώ είναι στο περισκόπιο του smart money. Παράλληλα η Μότορ Όιλ δείχνει εξαιρετικά ανθεκτική στις πιέσεις της αγοράς.

 

Η ανάλυση της FAST FINANCE

 

Άλλη μια εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 5% για ΓΔ και FTSE25 και συνολικές απώλειες στο 15μθήμερο 10% μια από τις μεγαλύτερες σε ταχύτητα τα τελευταία χρόνια.

Στα θετικά ο τραπεζικός κλάδος που δεν κατέγραψε νέο χαμηλό αρκούμενος με ένα διπλό πάτο στην ζώνη του 458 ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης δείχνει ότι και οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν ξεκινήσει μία αντίδραση χρονική ή και σε τιμές. Η ημερήσια εικόνα ακόμα είναι έντονα πτωτική και σε κάθε περίπτωση σε πρώτη φάση πρέπει να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα των 650 αν μη τι άλλο.
Εβδομάδα πλούσια σε νέα μιας και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε σχέση με την κατάθεση του προϋπολογισμού και τις συντάξεις  και την αντίδραση της αγοράς και των οίκων αλλά και την αντιμετώπιση των θεσμών σε σχέση με το θέμα. Παράλληλα περιμένουμε να δούμε και το τι μέλλει γενέσθαι με την ψήφιση για Συνταγματική αλλαγή στην FYROM. Ουσιαστικά το όποιο αποτέλεσμα θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει εκλογές σε αυτούς ή σε εμάς ή ακόμα και στις δύο χώρες. 
Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -21,69% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες -20,81%, ο ΔΤΡ με απώλειες -44,59% ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -15,39% από αρχές έτους. Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -10,31% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ κατά 11,38%. ΚΡΙ ΚΡΙ και ΚΟΥΕΣ συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές με 51% και 41% αντίστοιχα ενώ στην Τρίτη θέση πλέον βρίσκεται το ΜΟΗ με 21%.

Στο αντίποδα η ΙΝΛΟΤ και η ΔΕΗ με 41% και 39% αντίστοιχα. Πέντε από τις επιλογές μας έχουν καταφέρει να έχουν θετικό πρόσημο από αρχές έτους σε μία αγορά που σίγουρα φάνταζε εντελώς διαφορετική πριν από δύο μήνες.
Η αγορά μεσοπρόθεσμα αλλά και σε ημερήσιο γράφημα είναι πτωτική έχοντας μπει σε υπερπώληση και σε υπερβολή και στο εβδομαδιαίο γράφημα. Συνήθως μετά από μία τέτοια περίοδο μπορεί να δούμε κάποια ανάπαυλα σε τιμές και σε χρόνο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει  η μεγάλη τάση.

Το 600 επίπεδο που δοκίμασε ο ΓΔ είναι και το 61% της όλης κίνησης του 2016-2018 από τις 420 στις 895 μονάδες  με το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης να διαδραματίζεται τους τελευταίους 3 μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσει μεγάλο volatility και μεγάλες κινήσεις σε μικρούς χρόνους.

Με απώλειες 5% έκλεισε και αυτή  η εβδομάδα για τον FTSE 25  κάνοντας ρεκόρ πτώσης σε 15νθήμερο με απώλειες 10%.

Το 1710-1715 είναι η κοντινότερη αντίσταση και επιθετική τάση που σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρώσει το δείκτης αν θέλει να ανακόψει  την ορμή.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι αισιόδοξη για ένα καλό τοπικό αν μη τι άλλο χαμηλό σε αυτή τουλάχιστον της φάση με το 1600 να είναι σημαντική στήριξη που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Στα θετικά και ο ΔΤΡ που δεν κατέγραψε νέο χαμηλό παρά μόνο ένα διπλό πάτο. Μία κατοχύρωση του 1715 μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς το 1760

www.worldenergynews.gr

 

 


Eleni Α