Η κυβερνητική πολιτική του Βιετνάμ για την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας

Η κυβερνητική πολιτική του Βιετνάμ για την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας

Η κυβέρνηση ενέκρινε περισσότερα από 70 νέα έργα συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 MW που πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν πριν από τον Ιούνιο του 2019

Η ζήτηση ενέργειας από το Βιετνάμ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί  περισσότερο από 10% μέχρι το 2020, ενώ η κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί τέσσερις φορές έως το 2030 σε σύγκριση με το 2014. Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης που δεν μπορεί να επιτευχθεί από πηγές όπως ο άνθρακας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η βιομάζα, η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος για τη μείωση του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαμορφωθούν νέα δεδομένα.

 

Βιομηχανία ηλιακής ενέργειας

Το δυναμικό για ηλιακή ενέργεια στο Βιετνάμ κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 GWh ετησίως για συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια, ενώ για τα φωτοβολταϊκά (PV) συστήματα είναι περίπου 0,8 έως 1,2 GWH ετησίως. Με περίπου 1.600 έως 2.700 ώρες ηλιακού φωτός ανά έτος και μέση κανονική ακτινοβολία (DNI) 4-5 kWh / m2, η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό για ηλιακή ενέργεια.

Περιοχή

Η επαρχία Ninh Thuan στο νότιο-κεντρικό Βιετνάμ έχει το υψηλότερο δυναμικό για παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η περιοχή έχει ήδη προσελκύσει περισσότερα από 140 έργα. Άλλες πιθανές περιοχές είναι οι Binh Thuan, Daklak και Khanh Hoa που έχουν προσελκύσει αντίστοιχα 100, 13 και 12 έργα.

 

Κυβερνητικοί στόχοι

Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει μόλις το 0,01% της συνολικής παραγωγής και η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 3,3% και το 20% στο 2030 και το 2050 αντίστοιχα.

Ο στόχος της κυβέρνησης μέχρι το 2020 και το 2025 είναι η εγκατάσταση 850 MW και 4 GW αντίστοιχα. Μέχρι το 2030, έχει ως στόχο την αύξηση της σε 12 GW.

 

Έργα

Η κυβέρνηση ενέκρινε περισσότερα από 70 νέα έργα συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 MW που πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν πριν από τον Ιούνιο του 2019. Από τον Ιούλιο του 2018, τα έργα συνολικής χωρητικότητας 12.622 MW ήταν στην προενταξιακή φάση ενώ 1.432 Τα MW ήταν στη φάση ανάπτυξης και σκοπιμότητας. Περίπου 1000 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ μόνο 8 MW βρίσκονται στο στάδιο της λειτουργίας.

 

Βασικοί παίχτες -  εταιρείες

Οι κύριοι επενδυτές στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στο Βιετνάμ περιλαμβάνουν τα γερμανικά ASEAN Power, B.Grimm Power Public Co Ltd, Trina Solar, Siemens, Schletter Group, JA Solar, Sunseap International, Nippon Sheet Glass, Ecoprogetti, Tata Power, Shapoorji Pallonji Infrastructure Capital, Την ανάπτυξη ενέργειας του Κόλπου, την ανάπτυξη της Ασίας της InfraCo και την Power ACWA.

 

Κίνητρα

Οι επενδυτές δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος χρήσεως γης για περίοδο 11 ετών και 15 ετών σε περίπτωση αγροτικών περιοχών. Επιπλέον, κατά την κατασκευή του εργοστασίου ή του κτιρίου, οι επενδυτές έχουν δικαίωμα απαλλαγής από τα μισθώματα της γης και της επιφάνειας του νερού.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη μείωση του φόρου εισοδήματος εταιρειών (CIT). Ένα CIT 10% ισχύει για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας για τα πρώτα 15 χρόνια. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, παρέχονται επίσης εξαιρέσεις για τους επενδυτές.

Οι εισαγωγικοί δασμοί εξαιρούνται επίσης στην περίπτωση που τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πρώτες ύλες ή χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξαρτημάτων.

Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη διαφάνεια, να παράσχει οικονομική στήριξη, να μεταρρυθμίσει τις διοικητικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις άδειες και τις εξαγορές γης, να δημιουργήσει συνεπείς τιμολογιακές πολιτικές και να αναπτύξει την υποδομή του δικτύου ώστε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

 

 

www.worldenergynews.gr