Γ. Σταθάκης: Καταργείται η Χρέωση Προμηθευτή και το Τέλος Λιγνίτη - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

Γ. Σταθάκης: Καταργείται η Χρέωση Προμηθευτή και το Τέλος Λιγνίτη - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

Σε ισχύ από 1/1/2019 - Σημαντικά οφέλη για παραγωγούς, προμηθευτές ενέργειας και νοικοκυριά    

Σημαντικά οφέλη για παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας, αλλά και τους καταναλωτές προκύπτουν από την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη που ανακοίνωσε, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
 Όπως αναφέρει ο υπουργός, από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, θα έχουν όφελος τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόφαση για την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη είναι αποτέλεσμα, όπως λέει ο κ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που έκανε το υπουργείο, συμπληρώνοντας πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πάει στις επόμενες μέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει πλέον ολοκληρωθεί, επιτρέποντας από 1/1/2019 την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη. Τις επόμενες ημέρες, θα φέρουμε στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζω ότι το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση μάς κληροδότησε έναν ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατά περίπου 0,8 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Η τακτική, μέχρι τότε, ήταν τα ελλείμματα να «φορτώνονται» στα νοικοκυριά, μέσω διαδοχικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε και πάλι τους καταναλωτές αλλά να στραφούμε στους προμηθευτές. Οι φόβοι περί μετακύλισης του κόστους στους λογαριασμούς δεν δικαιώθηκαν, καθώς οι τιμές του ρεύματος έμειναν σταθερές ή κινήθηκαν πτωτικά (σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι υποχώρησαν κατά 6%).
Η επιβολή της Χρέωσης Προμηθευτή αποδείχθηκε σωστή και δικαιώθηκε με το πέρας του χρόνου, καθώς συνέβαλλε στην εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Το 2017, ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίστηκε, κλείνοντας με πλεόνασμα άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ο λογαριασμός παραμένει πλεονασματικός.
Λάβαμε, λοιπόν, την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, με την παράλληλη διατήρηση ενός αποθεματικού ασφαλείας για τον ΕΛΑΠΕ, κίνηση η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προχωράμε στην κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, είναι της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος».


Nωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Τρόπους για τη στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής, οι οποίοι θα αμβλύνουν την αύξηση του κόστους παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το χαρτοφυλάκιο της Μεγαλόπολης και της Μελίτης καθώς ο διαγωνισμός μπαίνει στην τελική ευθεία, φέρεται να εξετάζει το ΥΠΕΝ.
Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις επιλογές που φαίνεται να έχει τεθεί επί τάπητος είναι η ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), η οποία θα λειτουργούσε ουσιαστικά ως «αντίμετρο» στις επιβαρύνσεις που έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία των σταθμών, με την «έκρηξη» του κόστους CO2.

Κατά τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να υπάρξει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια των καταναλωτών.Παράλληλα, αυτό θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να μπει η ρήτρα CO2 στα τιμολόγια που κρίνεται απαραίτητη με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Η πρόταση αυτή εκκινεί από αυτήν ακριβώς την «έκρηξη», η οποία δημιουργεί ένα επιπλέον «μαξιλάρι ασφαλείας» για τον ΕΛΑΠΕ, με δεδομένο ότι προοιωνίζεται την αύξηση των εσόδων του λογαριασμού από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Επίσης, έρχεται σε μία εποχή όπου ο ΕΛΑΠΕ «γράφει» ήδη υψηλά πλεονάσματα, τα οποία υπερκαλύπτουν και με το παραπάνω την απώλεια εσόδων που θα προκαλούσε η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη.
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η κατάργηση ή μη του τέλους αφορά και τον διαγωνισμό πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, καθιστά ασφαλή την εκτίμηση πως οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, είναι περίπου δεδομένο πως το «τοπίο» θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει νωρίτερα.

«Ανάσα» για τη ΔΕΗ

Το ειδικό τέλος λιγνίτη που θεσπίσθηκε το 2012 ως ένα επιπλέον έσοδο του ΕΛΑΠΕ υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μοναδιαία χρέωση του τέλους λιγνίτη.
Η εν ισχύ μοναδιαία χρέωση είναι 2 ευρώ/MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται
από τους λιγνιτικούς σταθμούς και η κατάργησή της θα συνιστά μία σημαντική «ανάσα» τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους ενδεχόμενους αγοραστές του προς παραχώρηση χαρτοφυλακίου.
Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με μηνιαίο δελτίο του Αυγούστου του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης), στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εισέρρευσαν από το τέλος λιγνίτη στον ειδικό λογαριασμό 13,69 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της αύξησης της δαπάνης (52,2 εκατ. ευρώ) στο ίδιο χρονικό διάστημα για δικαιώματα ρύπων, από τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της που διαχειρίζονται τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Μελίτης.
Ειδικά για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, η ελάφρυνση για το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτιμάται πως θα ανερχόταν στα 2,3 εκατ. ευρώ (από τα 13,69 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο του εγχώριου λιγνιτικού χαρτοφυλακίου).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι δύο ΑΗΣ κατέβαλαν 21,8 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, το ετήσιο σωρευτικό πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2018 θα αγγίζει τα 171,52 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθεί το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ.
Έτσι, στην περίπτωση που η κατάργηση του τέλους ισχύσει από τον Οκτώβριο, τότε το σωρευτικό πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί σε 113,23 εκατ. ευρώ.
Ένα ποσό που επαρκεί για να καλύψει και τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως είναι οι επιστροφές προς τη ΔΕΗ από την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τις χρονιές 2012, 2013, 2016 και 2017.

www.worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr


Eleni Α