Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ανάταση για τη βιομηχανία αλουμινίου στην Ευρώπη

Ανάταση για τη βιομηχανία αλουμινίου στην Ευρώπη
Το μέταλλο είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην παραγωγή
Σχετικά Άρθρα
Σε ανάκαμψη βρίσκεται η βιομηχανία του αλουμινίου στην Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Χαρακτηριστικά, την αύξηση της παραγωγής στα χυτήρια μετάλλου σε Γαλλία και Γερμανία βάζει μπροστά η Trimet Aluminium με σκοπό να φθάσει σε πλήρη δυναμικότητα το επόμενο έτος, σε ένα σήμα ότι η πτώση των τιμών ενέργειας συμβάλλει στην ανάταση του κλάδου.

Όπως γράφει και το mononews.gr, o τομέας αλουμινίου στην Ευρώπη ήταν από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγικής δυναμικότητας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέταλλο είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην παραγωγή και στην κορύφωση της κρίσης, το κόστος αγοράς ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου σε χώρες όπως η Γαλλία ήταν υπερπενταπλάσιο της τιμής στην οποία θα το πουλούσαν τα μεταλλουργεία.

Σήμερα, το κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της τιμής, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις τιμές spot και την τυπική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου – η οποία είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή χαλκού.

Η Trimet – που λειτουργεί τα εργοστάσιά της σε μία κλίμακα κάτω από το 50% της παραγωγικής της ικανότητας τα τελευταία δύο χρόνια – ανακοίνωσε σχέδια για επάνοδο σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι τα μέσα του 2025, στοχεύοντας σε παραγωγή 540.000 τόνων ετησίως.

Εξασφάλισε, επίσης, μακροπρόθεσμο συμβόλαιο παροχής ρεύματος για το γαλλικό σχέδιό της με την EDF πέρυσι.

«Οι χαλαρές συνθήκες στις αγορές προμηθειών και, κυρίως, οι μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον καταστήσει εκ νέου οικονομικά βιώσιμη την παραγωγή αλουμινίου», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Έσεν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης