Ναυτιλία

Η πράσινη στροφή της ναυτιλίας θα ανοίξει 4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας

Η πράσινη στροφή της ναυτιλίας θα ανοίξει 4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας
Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε τρεις βασικούς τομείς, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή υδρογόνου και την παραγωγή ηλεκτροκαυσίμων
Μέχρι και 4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει στον ναυτιλιακό κλάδο παγκοσμίως η πράσινη μετάβαση των θαλάσσιων μεταφορών που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2050, σύμφωνα με στοιχεία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό νούμερο, αν υπολογίσουμε ότι είναι διπλάσιο του τωρινού αριθμού των ναυτικών που εργάζονται στα εμπορικά πλοία διεθνώς.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ (Global Maritime Forum), του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση της διαδικασίας απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και στον οποίο συμμετέχει πλήθος μελών, από μεγάλοι ναυτιλιακοί κι ενεργειακοί όμιλοι.

Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε τρεις βασικούς τομείς, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή υδρογόνου και την παραγωγή ηλεκτροκαυσίμων, ή e-fuels, που θεωρούνται το καταλληλότερο (από περιβαλλοντικής πλευράς) προϊόν για την μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας και φυσικά και της ναυτιλίας, σε ένα περιβάλλον μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τα e-fuels παράγονται χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρόλυση), που διασπά το νερό στα συστατικά του, δηλαδή υδρογόνο και οξυγόνο.

Στη συνέχεια, το υδρογόνο συνδυάζεται με διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργείται ένα νέο συνθετικό καύσιμο, e-fuel, σε υγρή μορφή, που το καθιστά εύκολο στην αποθήκευση και την μεταφορά.

Ασφαλώς, τα καύσιμα αυτά δεν απευθύνονται μόνο στην ναυτιλία, αλλά συνολικά στις μεταφορές και φυσικά και στην βιομηχανία.

Μόνο όμως η υιοθέτησή τους από την παγκόσμια ναυτιλία, θα είχε πολύ σημαντικό όφελος στην σχετική αγορά, συνεισφέροντας εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έκθεσης, η ναυτιλία θα χρειαστεί πάνω από 500 εκατ. τόνους e-fuels, ετησίως έως το 2040, ενώ έως το 2050 το σχετικό νούμερο θα αυξηθεί σε 600 εκατ. τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης