Ενέργεια

ACEA: Μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη λόγω EV

ACEA: Μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη λόγω EV

Έπεσαν κατά 11,3% στις 134.397 μονάδες τον Μάρτιο

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά φέτος, λόγω της μείωσης των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και του χρόνου των εορτών του Πάσχα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην αγορά αυτοκινήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μειώθηκαν κατά 5,2% από έτος σε έτος σε 1 εκατομμύριο μονάδες τον Μάρτιο.

Σχετικά με τις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων μη μελών της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία), μειώθηκαν κατά 2,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA.

Στην ΕΕ, οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 11,3% στις 134.397 μονάδες τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κατά 29% των πωλήσεων EV στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, τη Γερμανία.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Νορβηγία, όπου οι περισσότερες ταξινομήσεις νέων οχημάτων είναι EV, έπεσαν από πάνω από 19.000 αυτοκίνητα τον Μάρτιο του 2023 σε 9.750 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Καθώς οι πωλήσεις EV μειώθηκαν στην ΕΕ, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 13,9% τον Μάρτιο του 2023 σε 13% τον ίδιο μήνα του 2024.

Μεταξύ των 3 μεγαλύτερων αγορών BEV, το Βέλγιο (+23,8%) και η Γαλλία (+10,9%) παρουσίασαν διψήφια αύξηση, ενώ η Γερμανία αντιμετώπισε σημαντική μείωση 28,9%, ανέφερε η ACEA.

Στην ΕΕ καταγράφηκαν συνολικά 332.999 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξημένα κατά 3,8% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.


Άνοδος ταξινομήσεων υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο

Παρά τη γενική πτώση της αγοράς, οι ταξινομήσεις υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12,6% τον Μάρτιο του 2024, με τη Γαλλία και την Ιταλία να οδηγούν την αύξηση. Το μερίδιο των πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων αυξήθηκε στο 29% των νέων πωλήσεων τον περασμένο μήνα, από 24,4% τον Μάρτιο του 2023.

Η επιβράδυνση των πωλήσεων EV τους τελευταίους μήνες δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη.

Η Tesla, για παράδειγμα, είδε τις παραδόσεις της να πέφτουν το πρώτο τρίμηνο για την πρώτη ετήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας το 2020, χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών κατά ένα μίλι σε ένδειξη ότι ακόμη και οι περικοπές τιμών δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν μια ολοένα και μεγαλύτερη έντονος ανταγωνισμός στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης