Τελευταία Νέα
Ασία

Το Ιράκ γίνεται ο Νο1 προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας ξεπερνώντας την Σ. Αραβία

Το Ιράκ γίνεται ο Νο1 προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας ξεπερνώντας την Σ. Αραβία
Οι ιρακινές προμήθειες πετρελαίου αντιπροσώπευαν τον Μάιο το 23% των εισαγωγών της Ινδίας, από 19% που ήταν κατά μέσο όρο τους τέσσερις προηγούμενους μήνες.
Το Ιράκ διεισδύει όλο και περισσότερο στην πετρελαϊκή αγορά της Ινδίας ξεπερνώντας για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάιο την Σαουδική Αραβία ως ο κορυφαίος προμηθευτής του ταχύτερα αναπτυσσόμενου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Συγκεκριμένα, το Ιράκ εξήγαγε τον Μάιο στην Ινδία 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία ναυτιλιακών μεταφορών του Bloomberg.
Οι ιρακινές προμήθειες πετρελαίου αντιπροσώπευαν τον Μάιο το 23% των εισαγωγών της Ινδίας, από 19% που ήταν κατά μέσο όρο τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, ενώ το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 17%.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ινδία με ΑΕΠ 2 τρισ. δολαρίων εισάγει πάνω από το 80% του αργού πετρελαίου που καταναλώνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει, ότι θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καταναλωτής ενέργειας μέχρι το 2040.
Το Ιράκ το οποίο ήταν εδώ και χρόνια ο Νο2 προμηθευτής της Ινδίας, κατάφερε να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία, καθώς οι ινδικές βιομηχανίες διύλισης πραγματοποίησαν αναβαθμίσεις των εργοστασίων τους τα τελευταία 2 χρόνια, επιτρέποντάς τους να επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θείο.
Επίσης, το Ιράκ βελτίωσε τις λιμενικές του υποδομές, για να εξασφαλίσει μια σταθερή προσφορά.
Ενδεικτικό είναι, ότι η Indian Oil Corp., η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ινδίας, θα αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ σε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους το 2017, από 15,6 εκατομμύρια τόνους το 2016, όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της ινδικής εταιρείας Arun Kumar Sharma.
Αντιθέτως, οι αγορές από τη Σαουδική Αραβία θα παραμείνουν σταθερές στα 5,6 εκατομμύρια τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης