Ευρώπη

«Παγκοσμίου εμβέλειας θησαυροί στην Κυπριακή ΑΟΖ» σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο

«Παγκοσμίου εμβέλειας θησαυροί στην Κυπριακή ΑΟΖ» σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο
Όσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι σύμφωνα με την Spectrum, στα ύδατα κοντά με τη Λιβύη υπάρχει πιθανότητα κοιτάσματος παρόμοιου τύπου με αυτό του Κατάρ.
Παγκοσμίου εμβέλειας θησαυρούς κρύβουν τα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
Μιλώντας στον κυπριακό ρ/σ «Ράδιο Πρώτο», ο Δρ. Κονοφάγος αναφέρθηκε στους σεισμογραφικούς χάρτες, που παρουσίασε πριν από μερικές βδομάδες η εταιρεία PGS στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως όλοι έμειναν έκθαμβοι από τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ.
«Η ΤΟΤΑL ανακοίνωσε, ότι η  πιθανότητα να βρεθεί κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ τον ερχόμενο Ιούλιο στο οικόπεδο 11 είναι 20%.  
Όλες οι εταιρείες ξέρετε, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα, επειδή έχουν διαπραγματευτεί όρους με το κράτος και προτιμούν να πουν ότι το ρίσκο είναι υψηλό.
Ωστόσο, η ΤΟΤΑL έδωσε ποσοστό διπλάσιο από την παγκόσμια μέση πιθανότητα που είναι 10%.
Εμείς εκτιμήσαμε ότι η πιθανότητα να βρεθεί ένα γιγαντιαίο κοίτασμα, πιθανώς διπλάσιο από την Αφροδίτη, αγγίζει περίπου το 70%» είπε.

Πρώτα σταθμός LNG, μετά αγωγός

Ερωτηθείς για το ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που ενδεχομένως να βρεθούν για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «αυτή τη στιγμή μετρήσαμε τους στόχους της TOTAL, που είναι περίπου 10.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το μέγεθος.
Το κόστος για ανάπτυξη ενός τερματικού και την εξόρυξη είναι επίσης μεγάλο.
Όταν έρθει η ώρα και μαζευτούνε κάποια αποθέματα, ο αγωγός East Med είναι και πολιτική λύση».
Συμπλήρωσε ότι «κάποιοι έλεγαν, ότι το κόστος θα είναι υψηλό και πράγματι ήταν πριν από μερικά χρόνια.
Σήμερα η τεχνολογία προχώρησε και μπορούμε να ποντίσουμε με το ίδιο κόστος δυο ή τρεις αγωγούς μαζί ταυτόχρονα.
Άρα, σε 5 χρόνια που θα αρχίσει η κατασκευή, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».
Είπε ακόμη, ότι «η γνώμη μου είναι, ότι σε πρώτη φάση θα γίνει υγροποίηση και σε δεύτερη φάση, το πιο ασφαλές, είναι ο αγωγός που δεν κινδυνεύει από τρομοκρατία και συρράξεις».

Αξία αποθεμάτων

Ερωτηθείς για τη συνολική αξία των κοιτασμάτων, ο Δρ. Κονοφάγος είπε πως η Spectrum εκτιμούσε κοιτάσματα 1,3 τρισ. κυβικά μέτρα, που αναλογούν σε κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας για 200 χρόνια.
Φέτος ωστόσο, σύμφωνα με την Spectrum, υπάρχουν εκτιμήσεις για 3 τρισ. κυβικά μέτρα, που μπορούν συγκριθούν με τα κοιτάσματα του Καναδά.
«H σημερινή αξία του Ζορ φτάνει τα 200 δισ. ευρώ, άρα στην Κύπρο υπάρχουν πιθανότητες για 10 Ζορ.
Άρα, αν επαληθευτούν οι πιθανότητες, υπάρχει προοπτική η Κύπρος να γίνει ένα κράτος πιο πλούσιο από τη Σαουδική Αραβία» είπε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και οι Τούρκοι βλέπουν μακριά και στρατηγικά και θέλουν να σταματήσουν τη διαδικασία.
Δεν μπορούν ωστόσο να τη σταματήσουν, γιατί το οικόπεδο 10 και 11 -που έχει 6 κοιτάσματα τύπου Ζορ- δεν τα διεκδικεί».

Μετά το πετρέλαιο

Όσον αφορά τις προοπτικές εξεύρεσης πετρελαίου, είπε πως αυτές υπάρχουν, ωστόσο το κόστος εξόρυξής του θα είναι ψηλότερο λόγω βάθους.
«Η εκμετάλλευση είναι πολύ ακριβή και ίσως οι εταιρείες να περιμένουν αυτά να πάρουν αξία για να τρυπήσουν.
Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει μετά από 5 ή 6 χρόνια, διότι όταν τρυπήσουν και βρουν πετρέλαιο, χρειάζεται ξεχωριστή αδειοδότηση» είπε.

Προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil και η TOTAL για ορισμένα οικόπεδα στην Ελληνική ΑΟΖ, ο Δρ Κονοφάγος είπε πως το ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της ανακάλυψης του Ζορ.
«Έρχονται για να ψάξουν για υφάλους ασβεστολίθου νοτίως της Κρήτης.
Εκεί έχουμε ένα πλέγμα επτά φορές λιγότερο πυκνό από αυτά που υπάρχουν στην Κύπρο.
Στα ύδατα κοντά με τη Λιβύη, σύμφωνα με την Spectrum, υπάρχει πιθανότητα κοιτάσματος παρόμοιου τύπου με αυτό του Κατάρ» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει επίσης μέχρι πού βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Δρ Κονοφάγος είπε, πως η Ελλάδα διακατέχεται δυστυχώς από φοβικά σύνδρομα.
«Έχω την εντύπωση, ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα, επειδή πάσχουμε από συμμάχους» σημείωσε, προσθέτοντας πως η οικονομική  αβεβαιότητα φέρνει και πολιτική αβεβαιότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης