Τελευταία Νέα
Αμερική

Η Saudi Aramco απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου των ΗΠΑ

Η Saudi Aramco απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου των ΗΠΑ
Το διυλιστήριο Port Arthur στο Τέξας έχει δυναμικότητα διύλισης 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο Saudi Aramco απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του διυλιστηρίου Port Arthur στο Τέξας, του μεγαλύτερου στις ΗΠΑ, όπως έκανε γνωστό ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell.
Η Shell και η Aramco είχαν συστήσει κοινοπραξία το 1998 στις ΗΠΑ με την επωνυμία Motiva Enterprise και αντικείμενο την διύλιση πετρελαίου, στην οποία είχαν μερίδιο από 50% από το 2002.
Τον Μάρτιο του 2017 οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες και συμφώνησαν στον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της Motiva.
Έτσι, από χθες 1h Μαΐου 2017 η σαουδαραβική εταιρεία έχει την πλήρη κυριότητα του διυλιστηρίου Port Arthur, το οποίο έχει δυναμικότητα διύλισης 600.000 βαρελιών την ημέρα, καθώς και 24 τερματικούς σταθμούς διανομής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Shell.
Η αγγλο-ολλανδική επιχείρηση από την πλευρά της ανέλαβε την πλήρη κυριότητα των διυλιστηρίων Norco και Convent στην Πολιτεία της Λουιζιάνα και 11 τερματικούς σταθμούς διανομής.
Η Saudi Aramco σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις διυλισμένων καυσίμων και οι ΗΠΑ οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, θεωρούνται σημαντική αγορά για την σαουδαραβική εταιρεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης