Ευρώπη

Η ExxonMobil σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ρουμανία

Η ExxonMobil σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ρουμανία
ExxonMobil και OMV Petrom ανακάλυψαν αποθέματα φυσικού αερίου, ο όγκος των οποίων εκτιμάται μεταξύ 42 και 84 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil σχεδιάζει να επενδύσει 942 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς τον ΦΠΑ, στον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου στη ρουμανική Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα News.ro.
Η κατασκευή των υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.
Η αμερικανική εταιρεία εντάχθηκε το 2008 σε κοινοπραξία με την OMV Petrom, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρουμανία, για την εξερεύνηση του κοιτάσματος Neptun στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις αρχές του 2012, ότι βρήκαν αποθέματα φυσικού αερίου, ο όγκος των οποίων εκτιμάται μεταξύ 42 και 84 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ρουμανίας για αρκετά χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2016 οι εκπρόσωποι της OMV Petrom δήλωσαν, ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Neptun θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Πρόσφατα οι εκπρόσωποι της OMV Petrom και της ExxonMobil είχαν δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Sorin Grindeanu με θέμα την ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας τους διαβεβαίωσε, ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα διαμορφωθεί έτσι, ώστε να ευνοεί τις επιχειρήσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αρχική δημοσίευση: 13/04/2017 12:47

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης