Ευρώπη

Ιράν, Ρωσία και Τουρκία εγκαταλείπουν δολάριο και ευρώ για τις πωλήσεις πετρελαίου

Ιράν, Ρωσία και Τουρκία εγκαταλείπουν δολάριο και ευρώ για τις πωλήσεις πετρελαίου
Το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου το εμπόριο μεταξύ τους να γίνεται στα εθνικά τους νομίσματα και όχι σε δολάριο ή ευρώ.
Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ευρώ και δολάριο και να ξεκινήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στα εθνικά νομίσματα Ιράν και Τουρκίας, εξετάζει η Ρωσία, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Aleksandr Novak.
«Νομίζω ότι έχει γίνει από κοινού κατανοητό ότι πρέπει να στραφούμε στη «χρήση» των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μας.
Υπάρχει ανάγκη αλλά και επιθυμία να συμβεί  κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Novak.
Βέβαια προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για τη διαπραγμάτευση πετρελαίου.
«Αυτό αφορά κυρίως Τουρκία και Ιράν, καθώς εξετάζουμε το ενδεχόμενο οι πληρωμές να γίνονται στα εθνικά τους νομίσματα.
Βέβαια αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρξει προσαρμογή σε χρηματοοικονομικό, οικονομικό και τραπεζικό τομέα», προσέθεσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.
Το Ιράν, το οποίο έχει απειλήσει ότι θα ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου το εμπόριο μεταξύ τους να γίνεται στα εθνικά τους νομίσματα και όχι σε δολάριο ή ευρώ.
Η συμφωνία έχει ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών και του διμερούς εμπορίου.
«Με δεδομένο ότι το Ιράν δεν μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με χρήση δολαρίου, είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξει αυτή η αλλαγή», υποστήριξε ο Medhi Kasraeipour, κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.
Παράλληλα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, τονίστηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το αμερικανικό εμπάργκο ενάντια στις δύο χώρες είναι οι εμπορικές τους σχέσεις να μην γίνονται σε δολάρια.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ανακοίνωνε ότι η χώρα του αναζητά τρόπους να «απελευθερωθεί» από το δολάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης