Ευρώπη

Ξεκινά εντός των ημερών η γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την ENI - Έτοιμη για προκλήσεις η Τουρκία

Ξεκινά εντός των ημερών η γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την ENI - Έτοιμη για προκλήσεις η Τουρκία
Η διαδικασία της γεώτρησης στο σημείο Καλυψώ θα διαρκέσει περί τις 36 ημέρες
Στην προκαθορισμένη θέση του πάνω από τον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να βρεθεί αργότερα σήμερα (27/12) το γεωτρύπανο Saipem 12000, της ΕΝΙ.
Αυτό σημαίνει ότι είτε αργά απόψε είτε το πρωί της Πέμπτης (28/12) θα αρχίσει η διαδικασία σταθεροποίησης του πλοίου και μέχρι το Σαββατοκύριακο εκτός απροόπτου θα αρχίσουν και οι πρώτες εργασίες της γεώτρησης.
Παράλληλα, θα γίνει και ο ανεφοδιασμός του πλοίου με διάφορα υλικά και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθούν στη γεώτρηση, καθώς και με τρόφιμα για το προσωπικό.
Χθες το απόγευμα το Saipem 12000 είχε περάσει την Κρήτη και πλησίαζε τα δυτικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ.
Η γεώτρηση Καλυψώ θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που ορίζεται από τις συντεταγμένες 33 30 12.00 N και 031 52 60.00 E και θα διαρκέσει περίπου 36 μέρες, σημαντικά λιγότερες από τη διάρκεια των προηγούμενων 4 ερευνητικών γεωτρήσεων για λογαριασμό της Κύπρου.
Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων γύρω από τον στόχο, ώστε η γεώτρηση να πραγματοποιηθεί χωρίς παρενοχλήσεις από διερχόμενα πλοία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χνάρια του πλοίου της ENI ακολουθεί από απόσταση το γεωτρύπανο Deepsea Metro II, το οποίο ως γνωστόν έχει αγοραστεί από την τουρκική κρατική εταιρεία TPAO για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Για την ακρίβεια, το προερχόμενο από νορβηγικό λιμάνι Deepsea Metro II πλησίαζε χθες νωρίς το απόγευμα τη Μάλτα, με καταγεγραμμένο προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ή αλλού για τον χρόνο που θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, ούτε και ο επόμενος προορισμός του.
Κάποιες πληροφορίες της κυπριακής κυβέρνησης έκαναν λόγο παλαιότερα για προθέσεις των τουρκικών αρχών να το περάσουν από διαδικασία συντήρησης, η οποία παίρνει σεβαστό χρόνο.
Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν η συντήρηση και οι όποιοι τεχνικοί έλεγχοι έγιναν στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των αρχικών δημοσιευμάτων για αγορά του πλοίου και της επιβεβαίωσης ότι θα παραδοθεί εντός των ημερών στις τουρκικές αρχές.
Ως εκ τούτου, παραμένει ασαφές κατά πόσον το Deepsea είναι όντως έτοιμο από επιχειρησιακής άποψης (περιλαμβανομένης της στελέχωσης από εξειδικευμένο προσωπικό) να πραγματοποιήσει αρχές του 2018 την πρώτη του γεώτρηση για λογαριασμό της Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης