Έρευνα της Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις των ανθρακικών μονάδων στην Ισπανία

Έρευνα της Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις των ανθρακικών μονάδων στην Ισπανία
Εδώ και μία δεκαετία, περί τις 14 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα έχουν λάβει περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ κρατικής βοήθειας
Συμβαίνει και στη Μαδρίτη!
Σε βάθος έρευνα κατά της Ισπανίας για τυχόν παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών όσον αφορά στις κρατικές ενισχύσεις για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ξεκίνησε η Κομισιόν.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σύστημα κινήτρων που έχει η Ισπανία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των ανθρακικών μονάδων μπορεί να μην είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και η κρατική βοήθεια χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές ούτως ή άλλως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2007 οι ισπανικές αρχές έθεσαν σε ισχύ ένα περιβαλλοντικό κίνητρο για την ενίσχυση της εγκατάστασης ειδικών φίλτρων για το οξείδιο του θείου σε υφιστάμενες ανθρακικές μονάδες.
Η εγκατάσταση των φίλτρων έδινε το δικαίωμα στις μονάδες να δεχθούν κρατική επιχορήγηση, ύψους 8.750 ευρώ/MW το χρόνο για μία περίοδο 10 ετών.
Από το 2007, 14 ανθρακικές μονάδες έχουν επωφεληθεί από το μέτρο, λαμβάνοντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 440 εκατ. ευρώ κρατικής βοήθειας και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την επιδότηση μέχρι το 2020.

Ο ρυπαίνων πληρώνει

Η έρευνα ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τη έντονη δυσφορία που επέδειξε η κυβέρνηση της Μαδρίτης στην απόφαση της Iberdrola να κλείσει ανθρακικές μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola κ. Ignacio Sánchez Galán δήλωσε στη Βόννη, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου για το κλίμα, ότι η εταιρία θα κλείσει μονάδες άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων σταθμών στην Ισπανία.
Εξάλλου από την πλευρά της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager, σε ανακοίνωση σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δήλωσε: «Όποιος ρυπαίνει πληρώνει, αυτή είναι η βασική αρχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Οι κανονισμοί για τις κρατικές ενισχύσεις δεν επιτρέπουν στις χώρες - μέλη να απαλλάσσουν εταιρίες από αυτή την ευθύνη τους, χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογουμένων»
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η Κομισιόν πιστεύει ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν έδωσε κίνητρα στις ανθρακικές μονάδες να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές οξειδίου του θείου, κάτι που ήταν υποχρεωμένες να κάνουν με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

www.worldenergynews.gr