Αμερική

Toν Jerome Powell προτείνει για πρόεδρο της Fed ο Donald Trump - Τι σημαίνει για τις αγορές

Toν Jerome Powell προτείνει για πρόεδρο της Fed ο Donald Trump - Τι σημαίνει για τις αγορές
Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Powell θα συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει η Janet Yellen - Πρόκειται για τον πλουσιότερο πρόεδρο που είχε ποτέ η Fed
Το αναμενόμενο έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Jerome Powell ως του επόμενου προέδρου της Fed.
Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με τον Powell να θεωρείται ως «ήπιος» αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη νομισματική πολιτική.
Ο Powell θα αναλάβει την ηγεσία της Fed, εφόσον φυσικά η υποψηφιότητά του «περάσει» από τη Γερουσία, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, όταν και ολοκληρώνεται η θητεία της νυν προέδρου Janet Yellen.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος έκανε μία εξαιρετική επιλογή.
Τη στηρίζω απόλυτα», τόνισε ο Gary Cohn, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Trump και ένας εκ των υποψηφίων για να αναλάβει την προεδρία της Fed.
Σημειώνεται ότι ο Powell είναι μέλος της διοίκησης της Fed από το 2012 και μάλιστα είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.
Από την πλευρά της η Janet Yellen έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Powell προκειμένου να υπάρξει μία «ομαλή μετάβαση» στην αλλαγή ηγεσίας στη Fed.

Trump: Ο Powell θα ηγηθεί μίας ανεξάρτητης Fed

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την επιλογή του εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, παρουσιάζοντας τον Jerome Powell.
Όπως τόνισε «ο Powell θα ηγηθεί μίας απόλυτα ανεξάρτητης Fed.
Ευελπιστώ ότι η υποψηφιότητά του θα «περάσει» χωρίς προβλήματα από τη Γερουσία.
Πρόκειται για ένα άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται μία οικονομία για να αναπτυχθεί.
Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να επιτύχει συναίνεση για την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική.
Είναι ικανός να οδηγήσει με ασφάλεια την οικονομία μπροστά και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τους όποιους κινδύνους εμφανιστούν».

Powell: Το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι, πλέον, πιο ισχυρό

Παίρνονταν στον λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία της Fed, Jerome Powell, υποστήριξε ότι «θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία.
Αυτή τη στιγμή το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πιο σταθερό συγκρινόμενο με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Υπάρχει σαφής και ουσιαστική πρόοδος στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Ποιος είναι ο Jerome Powell

Ο 64χονος Powell είναι ο πρώτος πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος γίνεται πρόεδρος της Fed.
Τα τελευταία 40 χρόνια οι πρόεδροι της Fed ήταν οικονομολόγοι και μάλιστα διέθεταν PhD στην Οικονομική Επιστήμη.
Ο Powell έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Princeton, ήταν δικηγόρος στη Νέα Υόρκη πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική το 1984 στην εταιρεία Dillon Reed & Co.
Το 1990 ήταν στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1997, όταν και «μετακόμισε» στην επενδυτική εταιρεία Carlyle Group.
Αποχώρησε από την Carlyle Group το 2015.
Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ θα είναι ο πλουσιότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Fed.
Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 21 και 61 εκατ. δολαρίων, βάσει των φορολογικών δηλώσεών του που έχουν δημοσιοποιηθεί.
Τον Μάιο του 2012 διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από τον Barack Obama.
Θεωρείται εκ των μελών της Fed που συγκαταλέγονται στα «περιστέρια», δηλαδή δεν είναι υπέρ της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, γεγονός το οποίο καθησυχάζει τις αγορές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρήσει όχι μόνο την πολιτική της Janet Yellen αλλά και το ίδιο «ύφος» που ακολουθεί η νυν πρόεδρος της Fed, αναφορικά με τις επαφές της με τον Τύπο αλλά και τον τρόπο που «επικοινωνεί» τις προθέσεις της τράπεζας στις αγορές.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης