Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Γερμανία:Το κλείσιμο 20 λιγνιτικών μονάδων προϋπόθεση για την συμμετοχή των Πράσινων στην κυβέρνηση

Γερμανία:Το κλείσιμο 20 λιγνιτικών μονάδων προϋπόθεση για την συμμετοχή των Πράσινων στην κυβέρνηση
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Cem Özdemir δήλωσε ότι θέλει να αναγάγει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως βασική "φιλοσοφία" της επόμενης κυβέρνησης
Το κλείσιμο των 20 ρυπογόνων, λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έθεσαν ως βασική προϋπόθεση οι Πράσινοι για τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Merkel μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Cem Özdemir δήλωσε ότι θέλει να αναγάγει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως βασική "φιλοσοφία" της επόμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλον τον κόσμο, από τις πλημμύρες στη Γερμανία μέχρι την ξηρασία στη νότια Ευρώπη.
"Είναι σχεδόν σαν η φύση να προσπαθεί να μας μιλήσει" είπε ο Özdemir μιλώντας στους δημοσιογράφους από το ηλιακό σκάφος που είναι αγκυροβολημένο στο Βερολίνο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συντηρητικοί (CDU/CSU) θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου με ποσοστό γύρω στο 38%. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποιον εταίρο για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Μία από τις επιλογές τους θα είναι και ένας αποκαλούμενος "συνασπισμός Τζαμάικα", με τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP.
Οι Πράσινοι πάντως έχουν ήδη εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας συμμαχίας γιατί δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το FDP.
 Ο Özdemir σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων και υπενθύμισε ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του FDP χαρακτήρισε πρόσφατα fake news τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
"Θα μιλήσουμε με όλους αλλά όχι για όλα" είπε ο Özdemir όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές.
Στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8%.
 Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι οι μισοί Γερμανοί θα καλωσόριζαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή των Πρασίνων.
Ο Özdemir είπε επίσης ότι το κόμμα του, εφόσον συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση θα ζητήσει να δίνεται ποσό ύψους 1 δισεκ. ευρώ ετησίως για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των ποδηλατοδρόμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης