Στα 60 δολ. το βαρέλι θέλει το πετρέλαιο η Αγκόλα

Στα 60 δολ. το βαρέλι θέλει το πετρέλαιο η Αγκόλα
Ο υπουργός πετρελαίου της Αγκόλα Botelho de Vasconcelos ανακοίνωσε  ότι σύντομα θα ανοίξουν νέες δημοπρασίες πετρελαίου
Ο υπουργός πετρελαίου της Αγκόλα Jose Maria Botelho de Vasconcelos δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για την οικονομία του νοτίου αφρικανικού έθνους οι τιμές του πετρελαίου να ανακάμψουν φέτος σε 60 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με το Bloomberg.
"Αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό", δήλωσε ο Botelho de Vasconcelos τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της χώρας Luanda. "Έχουμε ενδείξεις από την αγορά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα $ 60 μέχρι το τέλος του έτους."
Η Αγκόλα, η οποία εξαρτάται από τις ακατέργαστες αποστολές πετρελαίου που αποτελούν το 97% των εξαγωγών της, εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ εννέα μήνες πριν, περιορίζοντας την παραγωγή σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joao Lourenco, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα, καθώς η 38χρονη κυριαρχία του Jose Eduardo dos Santos θα τελειώσει, θα πρέπει να αναζωογονήσει την οικονομία του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στην Αφρική, η οποία έχει σταματήσει μετά την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου το 2014.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το σημείο αναφοράς για την Αγκόλα, διαπραγματεύθηκε στις 51,46 δολάρια στις 4:07 μ.μ. στο Λονδίνο την Τετάρτη.
Ο υπουργός πετρελαίου δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου θα πρέπει να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πέρα από τον επόμενο Μάρτιο.
"Ο Νοέμβριος θα είναι η καλύτερη στιγμή για να αναλύσουμε αν είναι καλύτερο να επεκτείνουμε τις περικοπές ή όχι", ανέφερε.
Ο  ΟΠΕΚ αναμένεται να πραγματοποιήσει υπουργική συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ξένες εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν να επενδύουν στην Αγκόλα και ότι οι προσφορές για χερσαία μπλοκ που αναβλήθηκαν νωρίτερα φέτος θα ανανεωθούν.
Μια προσφορά για μπλοκ πετρελαίου στη λεκάνη του Namibe στη νότια Αγκόλα μπορεί επίσης να ανοίξει τον επόμενο χρόνο για να αντισταθμίσει τις μειώσεις σε παλαιότερα πεδία, ανέφερε.
"Είναι περίπου 10 offshore μπλοκ, αν και δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Botelho de Vasconcelos.
Το υπουργείο του συνεργάσθηκε με εταιρείες πετρελαίου για να μειώσει το κόστος παραγωγής στην Αγκόλα σε περίπου 10-12 δολάρια το βαρέλι από περίπου 15-20 δολάρια πριν από τρία χρόνια, δήλωσε.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους παραγωγούς για να διερευνήσουν τα πεδία τα οποία προηγουμένως θα απαιτούσαν ξεχωριστές προσφορές.
 
www.worldenergynews.gr

panagiotis