Ασία

Συμφωνία συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκμενιστάν για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Συμφωνία συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκμενιστάν για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης
Οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού Trans-Caspian, στον οποίο αντιτίθεται η Ρωσία και το Ιράν.
Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με στόχο τον εφοδιασμό της Ευρώλης με ενεργειακούς πόρους υπέγραψαν οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedow, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Σε κοινή δήλωση των δύο πλευρών αναφέρεται, ότι «τα δύο μέρη σημειώνουν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού, με στόχο τη διαφοροποίηση των διαδρομών ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Κασπίας στις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αγορές».
Τα δύο κράτη εργάζονται επί μακρόν για την οργάνωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, μεταξύ άλλων από το Τουρκμενιστάν.
Το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν τάσσονται υπέρ της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού Trans-Caspian, με τη συγκατάθεση των κρατών των οποίων το έδαφος θα διασχίσει ο νέος αγωγός.
Η Ρωσία και το Ιράν αντιτίθενται στο σχέδιο, επιμένοντας στην υλοποίηση του σχεδίου μόνο με τη συναίνεση και των πέντε χωρών της περιοχής της Κασπίας Θάλασσας (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν).
Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Προέδρων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν στα τέλη του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης