Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Το πρόγραμμα γεώτρησης και εργασιών της Total στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το πρόγραμμα γεώτρησης και εργασιών της Total στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ
Η διάρκεια των εργασιών ανόρυξης της γεώτρησης εκτιμάται στις 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων και στις 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης αυτών.
Στην αδειοδότηση του έργου ανόρυξης ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, που έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει η Total στις 14 Ιουλίου, προχωρούν η μια μετά την άλλη η αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ήδη έχει εκδοθεί θετική περιβαλλοντική γνωμάτευση, καθώς τόσο τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διαδικασία εξέτασης του έργου, τοποθετήθηκαν θετικά στην έκδοση θετικής περιβαλλοντικής έγκρισης με όρους.
Η γεώτρηση η οποία φέρει την ονομασία «Onesiphoros», θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.
Σκοπός της ερευνητικής γεώτρησης είναι η αξιολόγηση της πιθανής παρουσίας υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.
Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η εν λόγω γεώτρηση η οποία ονομάστηκε «Onesiphoros West-1 (OW-1)» θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο ταμιευτήρας στόχος (εκτιμάται στα 4.250 μέτρα πραγματικού κατακόρυφου βάθους/ μέσης στάθμης θάλασσας.
Μετά τις εργασίες γεώτρησης, καταγραφής και λήψης δεδομένων η γεώτρηση «Onesiphoros West-1 (OW-1)» θα σφραγιστεί και εγκαταλειφθεί.
Η διάρκεια των εργασιών ανόρυξης της υπό αναφοράς γεώτρησης (OW-1) εκτιμάται στις 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων και στις 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης αυτών.
Η διάρκεια της κινητοποίησης και απομάκρυνσης του πλοίου γεώτρησης εκτιμάται συνολικά στις 12 ημέρες.
Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες, δεν θα πραγματοποιηθούν «δοκιμές παραγωγής γεώτρησης», αλλά θα ληφθούν δεδομένα μέσω χρήσης ραδιενεργών ή και ακουστικών πηγών για την καταγραφή δεδομένων και άλλες μέθοδοι μέτρησης.
Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο πιθανόν να διεξαχθεί σε επόμενη φάση επιβεβαιωτική γεώτρηση (Onesiphoros West-2 ‘OW-2’).
Στο τέλος των γεωτρητικών και άλλων εργασιών και μετά τη διαπίστωση τυχόν παρουσίας υδρογονανθράκων η γεώτρηση θα σφραγισθεί και εγκαταλειφθεί και το πλοίο γεώτρησης θα απομακρυνθεί.
Η γεώτρηση θα σφραγιστεί υδραυλικά με φραγμό από σκυρόδεμα σε τέσσερα σημεία σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων ή σε έξι σημεία σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων.
Πριν την έναρξη των εργασιών ανόρυξης γεώτρησης θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο όχημα για τη σάρωση της περιοχής του σημείου γεώτρησης σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων για την ανίχνευση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Αναφοράς που υποβλήθηκε, δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή έρευνας οποιαδήποτε ευαίσθητα και προστατευόμενα είδη και οικότοποι.

Αρχική δημοσίευση: 23/6/2017 11:52

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης