Ενέργεια

Αυξήσεις έως και 10% στα πράσινα τιμολόγια του Μαίου - "Κλειδί" το εύρος των εκπτώσεων

Αυξήσεις έως και 10% στα πράσινα τιμολόγια του Μαίου -

Σήμερα οι ανακοινώσεις των παρόχων

 

Η σταθεροποιητική τάση που είδαμε στα πράσινα τιμολόγια του Απριλίου αναμένεται να επαναληφθεί και τον Μάιο πιθανότατα και με οριακές αυξήσεις. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Μάιο η υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής δεν αναμένεται να περάσει στις τιμές λιανικής. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε τον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ/μεγαβατώρα από τα τα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα του Μαρτίου, ωστόσο οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Μάιο δεν διαφοροποιούνται από τις τιμές του Απριλίου ενώ είναι πολύ πιθανό να κινηθούν ανοδικά με τις αυξήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς να φτάνουν έως και το 10%. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής που φέρεται να ακολουθεί η πλειοψηφία των παρόχων προκειμένου να αντισταθμίσει την αρνητική επίπτωση στα περιθώρια κέρδους από την τιμή που διαμορφώνουν οι συντελεστές διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής.

Εργαλείο για αυτή την αντιστάθμιση θα αποτελέσουν οι εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω. Το εύρος της μείωσης των εκπτώσεων θα καθορίσει και τις τελικές τιμές των πράσινων κιλοβατώρων για τις καταναλώσεις του Μαίου. Η πλειοψηφία των παρόχων φέρεται να προχωράει σε αναπροσαρμογές εκπτώσεων που είτε διατηρεί αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια σε σχέση με τον Απρίλιο είτε σε αυξήσεις που φτάνουν έως και το 10%. Πολλά βέβαια ως προς το εύρος των εκπτώσεων και της τελικής τιμής θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο μεγάλος πάροχος, η ΔΕΗ που συγκεντρώνει το 62,7% των οικιακών καταναλωτών και συνήθως ανακοινώνει πρώτη τιμές δίνοντας τον τόνο στην αγορά.

Χονδρεμπορική τιμή

Με βάση πάντως την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον Απρίλιο για τα τιμολόγια του Μαίου προκύπτει μείωση της τάξης του 6% υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπτώσεις δεν διαφοροποιούνται, κάτι που όμως θεωρείται απίθανο να συμβεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο τα πράσινα τιμολόγια κυμάνθηκαν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 9,06 έως 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα με μεσοσταθμική τιμή στα 10,8 λεπτά /κιλοβατώρα. Ο Απρίλιος ήταν μάλιστα ο πρώτος μήνας του έτους που ανεκόπη η πτωτική τάση των πράσινων τιμολογίων.

Οι ρευματοκλοπές απορρόφησαν την σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του Μαρτίου στα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι 73,61 ευρώ/μεγαβατώρα του Φεβρουαρίου και τα τιμολόγια του Απριλίου παρέμειναν στα επίπεδα του Μαρτίου με μια μάλιστα οριακή μεσοσταθμική αύξηση στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα από τα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο.

Τα κίτρινα τιμολόγια

Οσοι πάντως καταναλωτές πήραν το ρίσκο των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων με την εκ των υστέρων διαμόρφωση της τελικής τιμής (Ex ante) θα δουν τις τιμές της κιλοβατώρας στα τιμολόγια του Απριλίου να υποχωρεί κάτω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Περαιτέρω υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής τον Μάιο θα περάσει αυτόματα στα κίτρινα τιμολόγια του Μαίου αν και κάποιες εταιρίες φέρονται να προχωρούν σε αλλαγές των συντελεστών για να διασφαλίσουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις πιθανότατα να δούμε μικρές αυξήσεις και στα κίτρινα τιμολόγια τον Μάιο, τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα παραμένουν πιο ανταγωνιστικά από τα πράσινα, κάτι που διαπιστώνεται από τους καταναλωτές οι οποίοι σταδιακά μετακινούνται είτε στο κίτρινο του παρόχου τους είτε σε κίτρινο κάποιας άλλης εταιρίας. Εκτίμηση των παρόχων είναι ότι σε βάθος μικρότερο του εξαμήνου η πλειοψηφία του πελατολογίου τους θα έχει μετακομίσει από τα πράσινα στα κίτρινα τιμολόγια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης