Ενέργεια

Οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν 7 GW δυναμικότητας της Ουκρανίας (Montel)

Οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν 7 GW δυναμικότητας της Ουκρανίας (Montel)
Ο Ουκρανός υπουργός τόνισε πως η τόσο μεγάλη απώλεια δυναμικότητας εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα κατά τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα
Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταστρέψει 7 GW της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, δήλωσε την Τρίτη (16/4) ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, ζητώντας παράλληλα βοήθεια για την υπεράσπιση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το Montel, ο German Galuschchenko δήλωσε στην υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως οι Ρώσοι μεταξύ άλλων κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό μετασχηματιστών και υποσταθμών.

Ο Ουκρανός υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως η τόσο μεγάλη απώλεια δυναμικότητας εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα κατά τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα.

Επιτυχημένες οι ρωσικές επιθέσεις

Η Ρωσία στόχευσε με επιτυχία έναν αριθμό ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα να καταστρέφει τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας Trypillia ισχύος 1,8 GW, νότια του Κιέβου.

Στο μεταξύ, η χώρα έχει στραφεί στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσει την κάλυψη της έλλειψης εφοδιασμού και ως εκ τούτου σχεδιάζει να καταργήσει τα ισχύοντα πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιτραπούν σταθερές εμπορικές εισαγωγές.

Εγκαταστάσεις αποθήκευσης

Ο Galuschchenko δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι είχαν αποθηκεύσει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι οποίες επίσης μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
 
"Προσπάθησαν να στείλουν κάποια μηνύματα στις ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά από την άποψη της ασφάλειας, είναι αρκετά ασφαλές", πρόσθεσε.
 
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να υπερασπιστούν τις ουκρανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου αναπτύσσοντας συστήματα αεράμυνας σε γειτονικές χώρες κατά τη συνάντηση της Τρίτης.
 
Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα δεν διαθέτει πυραύλους για την αεράμυνά της ώστε να αποκρούσει επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης