Περιβάλλον

23 μεγαλουπόλεις και περιφέρειες συμφώνησαν να μειώσουν τα απόβλητα τους

23 μεγαλουπόλεις και περιφέρειες συμφώνησαν να μειώσουν τα απόβλητα τους

Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκιο μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν - Αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 87 εκατ. απόβλητα

Είκοσι τρεις πόλεις και περιφέρειες που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια κατοίκους σε όλο τον κόσμο δεσμεύθηκαν την Τρίτη 28/8/2018 να μειώσουν τον όγκο των αποβλήτων που αποτεφρώνονται ή όσων πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, μια άλλη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και της Καταλονίας, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϊ και το Τελ Αβίβ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με στόχο τη μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και έχουν αποτεφρωθεί και να αυξήσουν παράλληλα κατά 70% το ποσοστό ανακύκλωσης σε σύγκριση με το 2015, μειώνοντας κατά 15% τον όγκο των αποβλήτων που παράγονται ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμμαχίας πόλεων C40 Cities, αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 87 εκατ. απόβλητα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα συμβάλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Τα απόβλητα που καίγονται παράγουν CO2 και μεθάνιο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως.
Μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, πολλά τοπικά αμερικανικά δικαστήρια πήραν τη σκυτάλη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ομοσπονδιακές πολιτείες μπορούν να δράσουν για να «πρασινίσουν» το ηλεκτρικό τους δίκτυο, αλλά οι εξουσίες των πόλεων είναι πιο περιορισμένες. Από την άλλη πλευρά η διαχείριση των αποβλήτων είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
«Η διατήρηση όλο και περισσότερων αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι βιώσιμη, γι 'αυτό δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής οργανικών αποβλήτων στη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η Ουάσιγκτον, η Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο είναι οι σημαντικότερες πόλεις που υπογράφουν.
Σε δύο εβδομάδες ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Θα συμμετάσχει επίσης η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ιντάλγκο, πρόεδρος της συμχίας πόλεων C40 Cities.
« Για να επιτύχουμε τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να μετατρέψουμε επειγόντως κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πετάμε» ανέφερε η γαλλιδα αξιωματούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης