Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ocean Cleanup: Η πλατφόρμα ενός 20χρονου ιδιοφυούς για τον καθαρισμό των ωκεανών από τα πλαστικά - Βίντεο

Ocean Cleanup: Η πλατφόρμα ενός 20χρονου ιδιοφυούς για τον καθαρισμό των ωκεανών από τα πλαστικά - Βίντεο

Κάθε χρόνο το ανθρώπινο γένος παράγει 300.000.000 τόνους πλαστικού και πετάει στους ωκεανούς πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί ενός 16χρονου αγοριού αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την δημιουργία ενός κοινωφελούς οργανισμού που έχει σκοπό να καθαρίσει τους ωκεανούς.

Το όνομα του νεαρού Ολλανδού είναι Boyan Slat, ο οποίος ίδρυσε την μη – κερδοσκοπική εταιρεία Ocean Cleanup, θέτοντας ως βασικό στόχο την εύρεση της λύσης για την λαίλαπα του πλαστικού στις θάλασσες.

Κάθε χρόνο το ανθρώπινο γένος παράγει 300.000.000 τόνους πλαστικού και πετάει στους ωκεανούς πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος).

 

Όλα τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα προταθεί εστιάζονται στην πρόληψη. Στο τι θα γίνει από δω και πέρα. Όμως τι θα γίνει με τα πλαστικά που έχουν ήδη πλημμυρίσει τις θάλασσες;  Στη θάλασσα ταξιδεύουν δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικά σκουπίδια που  πολλαπλασιάζονται σε αριθμό καθώς τα χτυπούν τα κύματα και διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια.  Όλα αυτά τα κομματάκια δηλητηριάζουν τη διατροφική αλυσίδα με συνέπεια να δηλητηριάζουν κι εμάς, τους ανθρώπους.

Ο νεαρός έφηβος δεν έμεινε στην απλή διαπίστωση του προβλήματος αλλά συνδύασε την οικολογική του συνείδηση με την επιχειρηματικότητα και πρόστρεξε στην τεχνολογία για να αντιμετωπίσει αυτό το  παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

«Έχουμε αναλύσει την ποιότητα του πλαστικού που ήταν εκπληκτικά καλό», δήλωσε ο Boyan Slat, ο 21χρονος ιδρυτής του έργου. «Κάναμε κάποιες δοκιμές και το υλικό είναι πολύ ανακυκλώσιμο. Δεκάδες εταιρείες - μεγάλες εταιρίες - έχουν δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν το πλαστικό και αυτό είναι το ιερό μας χαρτί».

 

Το σχέδιο

Σχεδίασε μια πλατφόρμα που στερεώνεται στον βυθό της θάλασσας και έχει δύο βραχίονες μήκους 30 μιλίων τοποθετημένους σε γωνία ώστε να σχηματίζουν μια χοάνη που διοχετεύει τα απορρίμματα προς την κεντρική πλατφόρμα. Μάλιστα, η ενέργεια της πλατφόρμας θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή της.

 

 

Η μελέτη που συνέταξε η εταιρεία Ocean Cleanup, αναμένει να συγκεντρώνονται 65 κυβικά μέτρα πλαστικό την ημέρα, δηλαδή σε 10 έτη πλαστικό αξίας περίπου 154 εκατομμυρίων στερλινών, δηλαδή το 42% των σκουπιδιών που βρίσκονται σε ένα από τα 5 σημεία συγκέντρωσης πλαστικού, αυτό του βόρειου Ειρηνικού. Το πλαστικό που συγκεντρώνεται στην πλατφόρμα θα πρέπει να μεταφέρεται στην ακτή για ανακύκλωση κάθε 45 ημέρες. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 432 εκατομμύρια για 10 έτη τα οποία θα εξασφαλιστούν από την πώληση του ανακυκλούμενου πλαστικού.  Η μελέτη συμπεραίνει ότι η λύση του Boyan Slat και του οργανισμού του είναι εφικτή και βιώσιμη για μία μεγάλης κλίμακας αποτελεσματική απομάκρυνση του πλαστικού που επιπλέει στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό. 

 

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης