Μόνο το 2% των οργανικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται στην Ελλάδα

Μόνο το 2% των οργανικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται στην Ελλάδα

To Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει 65% έως το 2020

Η κεντρική Μακεδονία διαθέτει την ωριμότητα μελετών ώστε να αξιοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Ωστόσο, πρέπει να βιαστεί για να μην "χάσει το τελευταίο τρένο". Ταυτόχρονα, ετοιμάζει σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμάτων, που θα οδηγεί σε μηδενική ταφή και θα παράγει καθαρή ενέργεια.
"Το 87% των πλαστικών της ανακύκλωσης όλης της Ευρώπης διοχετεύεται στην Κίνα, η οποία έπαψε να δέχεται περίπου 24 κωδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν έχουμε διέξοδο να αξιοποιήσουμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα οι εναλλακτικές θα είναι είτε να τα ξαναθάβουμε ή να τα κάνουμε κάτι άλλο. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε από πέρσι και θα πρέπει και η χώρα μας να βρει εναλλακτικές λύσεις για το θέμα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη ορατό, θα γίνει το επόμενο διάστημα και είναι σοβαρό"δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Συντονιστής του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και γενικός διευθυντής ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, Χαράλαμπος Τσοκανής, με αφορμή την 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει και η Ελλάδα - παρ' όλο που ανακυκλώνει μόλις σε ποσοστό 16% και στα οργανικά μόλις 2%, όταν το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων προβλέπει μέχρι το 2020 το 65% των ανακυκλώσιμων να αξιοποιείται και το 40% των οργανικών - άμεσα να προνοήσει για την ανάπτυξη μίας εγχώριας βιομηχανίας που να επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα διαθέτει στην αγορά ως πρώτη ύλη αλουμινίου, χαρτιού, πλαστικού.
Ο κ.Τσοκανής ανέφερε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι "έχουν ξεμπλοκάρει" έργα υποδομών για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για την διαλογή των κάδων, δηλαδή την επεξεργασία και περαιτέρω ανάκτηση των ανακυκλώσιμων, τα οποία χρόνιζαν, όπως αυτό της Πελοπονήσου.
 Κάποια, επίσης, ολοκληρώθηκαν, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της Ηπείρου και των Σερρών. "Έχουμε καθυστερήσεις που οφείλονται στην Πολιτεία, από την εμπλοκή διαφορετικών υπηρεσιών για το ίδιο θέμα. Μείζον θέμα είναι και αυτό που ζητάμε χρόνια για την αρμόδια γραμματεία συντονισμού αποβλήτων που βρίσκεται σε λάθος υπουργείο (Εσωτερικών αντί Περιβάλλοντος)" είπε.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η ανακύκλωση από την διαλογή στην πηγή, όπως και να βελτιωθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά (να είναι υψηλής καθαρότητας) για να μπορούν να διατεθούν εύκολα στην αγορά. "Θέλουμε να εφαρμόσουμε τα τέσσερα ρεύματα, δηλαδή να αντικαταστήσουμε τον μπλε κάδο με τέσσερις διαφορετικούς (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) για να πετύχουμε την καθαρότητα. Παράλληλα, θα καθιερωθεί ο καφέ κάδος, για τα υπολείμματα, έτσι ώστε ο πολίτης να συμμετέχει στη διαδικασία του διαχωρισμού. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και μονάδες χαμηλού κόστους στη διαλογή" είπε.

Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων εξαντλούνται και εάν τα χρήματα δεν απορροφηθούν γρήγορα σε εθνικό επίπεδο, θα χαθούν. "Η εκχώρηση που έχει γίνει στην κεντρική Μακεδονία είναι στα 30 εκατομμύρια, αλλά υπάρχουν για τις μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας πάνω από 200 εκατομμύρια, και εμείς μπορούμε να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί υπάρχει ωριμότητα μελετών. Αν μέχρι το 2023 δεν γίνουν αυτά που πρέπει σε όλη τη χώρα, τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα χαθούν" επεσήμανε.
Αναφέρθηκε και στο όραμα της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί άλλους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, για το σχέδιο της Εγνατίας Διαχείρισης Αποβλήτων, μία τρίτης γενιάς διαχείρισης, όπως είπε. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πρόκειται να καταθέσουν οι παραπάνω φορείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την δημιουργία μίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, που έχουν ήδη περάσει από τα στάδια της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
"Στις παραπάνω Περιφέρειες υπάρχει ένα υπόλειμμα γύρω στους 360.000 τόνους αστικών υπολειμμάτων, που δεν πρέπει να πάει σε ενταφιασμό, και προτείνουμε αυτό να πηγαίνει σε μία μονάδα για ενεργειακή αξιοποίηση, μετά από ανακύκλωση. Η πρόταση που θα κάνουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ολοκληρωμένη για την μονάδα που θα οδηγήσει σε μηδενική ταφή, ενώ ταυτόχρονα θα παράγεται ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και ατμός" ανέφερε. Το σχέδιο εκπονείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Μετσόβειο, και το ΕΚΕΤΑ.
Το συνέδριο χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ώριμη να κάνει τις δικές της ενέργειες σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, ωστόσο, θα πρέπει να εκλείψει η γραφειοκρατία, "κάτι που ο Κλεισθένης δεν έχει κάνει και δεν φαίνεται να κάνει" - όπως είπε - και να ενισχυθεί η ανακύκλωση από την πηγή με την συμμετοχή του πολίτη.


www.worldenergynews.gr


Eleni Α