Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σταθάκης: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τις υπο ιδιωτικοποίηση ενεργειακές επιχειρήσεις

Σταθάκης: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τις υπο ιδιωτικοποίηση ενεργειακές επιχειρήσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ, προσφέρουμε τη δυνατότητα ενεργειακής «θωράκισης» των κατοικιών προσφέροντας επιδότηση μέχρι και 70% στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές ΔΕΚΟ και χαρακτηρίζει επιζήμια την προηγούμενη συμφωνία για τη «μικρή» ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.
Το αποτέλεσμα του market test που διενήργησε τον Δεκέμβριο η Ευρωπαική Επιτροπή επιτρέπουν την αισιοδοξία.
Το χαρτοφυλάκιο προς αποεπένδυση κρίθηκε άκρως ικανοποιητικό και 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μια από τις μονάδες.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερ της υιοθέτησης εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων από την ΕΕ σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Γιατί λέτε ότι η λύση της μικρής ΔΕΗ που καταργήσατε ήταν χειρότερη;
Ήταν επιζήμια για την Επιχείρηση, το Δημόσιο και τη χώρα. Προέβλεπε την εκχώρηση σε ιδιώτες του 1/3 του δυναμικού της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων των πολύτιμων υδροηλεκτρικών μονάδων χωρίς να υπάρχει κάποια στρατηγική ή σχέδιο για την Επιχείρηση. Εμείς αντιθέτως διασφαλίσαμε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει πυλώνας της αγοράς ενέργειαςυπό το νέο θεσμικό περιβάλλον. Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη με μοναδική εξαίρεση το κομμάτι των λιγνιτικών μονάδων στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις ΑΠΕ.
Για την ενεργειακή φτώχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που προβλέπει έκπτωση μέχρι και 70& για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.
Παράλληλα, αλλάξαμε τον τόπο υπολογισμού των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων για «τσιμπημένες» καταναλώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες όσων επιδιώκουν να θερμανθούν με συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρά τις παλιότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προχωράτε στην αποκρατικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Είστε υπέρ της άποψης ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα ωφελήσουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και την οικονομία, ή προχωράτε μόνο και μόνο επειδή επιβάλλονται από τα μνημόνια;
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου σε μια σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι ενεργειακές. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση ούτε ως προς τη μορφή ούτε ως προς το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε γενικώς για αποκρατικοποιήσεις. Δεν είναι σωστός όρος. Μελετάμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την κάθε περίπτωση. Και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα έλεγα ότι και προσωπικά με εκφράζει η λογική του Υπερταμείου, το οποίο έχει αυτόν ακριβώς τον ρόλο: να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τις συμμετοχές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης μίλησε σήμερα (12/2) στην εκπομπή «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» στην ΕΡΤ1 για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με πρώτο το σκάνδαλο της Novartis, αλλά και το Σκοπιανό. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι είναι μονόδρομος η διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, ενώ σημείωσε ότι η θεωρία περί πολιτικής σκευωρίας δεν στέκει. Ο υπουργός αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ είπε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης έχει εξαντληθεί στα διαδικαστικά και ότι πλέον θα πρέπει μιλήσουμε επί της ουσίας. Ερωτηθείς για την επίθεση στην επιχείρηση της Μαρέβα Μητσοτάκη δήλωσε ότι καταδικάζει σε όλους τους τόνους την επίθεση. Σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός δήλωσε με έμφαση πως δεν αφορά την πρώτη κατοικία, η οποία είναι πλήρως προστατευμένη. Παράλληλα, δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα προκειμένου κονδύλι 10 εκατ. ευρώ να διατεθούν για νοικοκυριά στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα και πληρούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν.

Πρώτη κατοικία-Πλειστηριασμοί
«Η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη με βάση τα κριτήρια του νόμου και εξήγησε ότι αυτό που αλλάζει είναι πλέον θα περιλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η δεύτερη τομή του νόμου μας είναι ότι όταν το νοικοκυριό πάει πλέον και ζητήσει τη δικαστική προστασία με βάση το νόμο μας είναι πτωχευμένο νοικοκυριό ταυτόχρονη ρύθμιση και με τράπεζες και με Δημόσιο. Άρα αυτή είναι η δεύτερη καινοτομία του νόμου», ξεκαθάρισε.
Όπως υπογράμμισε θα υπάρξουν πλειστηριασμοί εμπορικού χαρακτήρα και τόνισε σε πολλούς από αυτούς, σχεδόν στο 50% δεν υπάρχουν καν τράπεζες αλλά ιδιώτες πιστωτές.

10 εκατ. ευρώ για επανασυνδέσεις ρεύματος σε 1.342 νοικοκυριά
Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Σταθάκης πολύ σύντομα θα υπάρξει κίνηση από την πλευρά του κράτους, προκειμένου να επασυσυνδέσει το ρεύμα σε νοικυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να τους επασυνδεθεί το ρεύμα και να μπουν στο 70% για το κοινωνικό τιμολόγιο, όπως είπε ο υπουργός, «1.342 νοικοκυριά είναι εκείνα που τους κόπηκε το ρεύμα το 2017 και γι΄ αυτό τον λόγο έχει βγει ένα κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από όπου θα πληρωθεί το κόστος επανασύνδεσης και το χρέος τους, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση. Ανά περίπτωση θα εξεταστούν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης