Σύσκεψη της ελληνικής εθνικής επιτροπής για τα γεωπάρκα

Σύσκεψη της ελληνικής εθνικής επιτροπής για τα γεωπάρκα
Στη σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας
Σύσκεψη με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως παγκόσμια γεωπάρκα της Ουνέσκο πραγματοποίησε η ελληνική εθνική επιτροπή για την Ουνέσκο. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την πορεία του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο», ο εντοπισμός των όποιων προβλημάτων, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων Ουνέσκο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο αντιδήμαρχος Σητείας Λεωνίδας Τερζής, ο κ. Εξάρχου από τον δήμο Ζαγοροχωρίων, οι πρόεδροι των φορέων διαχείρισης των εθνικών πάρκων Χελμού - Βουραϊκού καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και Βόρειας Πίνδου επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Μαλίνης, τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων, καθώς και εκπρόσωποι από τα πέντε γεωπάρκα της Ουνέσκο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Στη σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής υπαίθρου με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και ιδίως ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Αποφασίστηκε τέλος, η διοργάνωση συνεδρίου για τα παγκόσμια γεωπάρκα Ουνέσκο Ελλάδας και Κύπρου, στις 10 και 11 Μαΐου 2018, στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στη συμβολή των γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο» για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς διαχείρισης των γεωπάρκων, στις δράσεις σήμανσης και προβολής και στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας λειτουργίας και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

www.worldenergynews.gr

panagiotis