Περιβάλλον

Εργαλεία για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος από το ΚΑΠΕ

Εργαλεία για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος από το ΚΑΠΕ
Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν 90 ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, 14 εκ των οποίων από την Ελλάδα
Την έλλειψη εργαλείων και μεθοδολογίας για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών στις χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό έργο LIFE CLIM’FOOT.
Το ΚΑΠΕ, συμμετέχοντας στο έργο, αναπτύσσει εθνική βάση δεδομένων με συντελεστές εκπομπών που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, βάσει κάποιας από τις ήδη υπάρχουσες μεθοδολογίες υπολογισμού. Εκπρόσωποι των συμμετεχόντων οργανισμών, εκπαιδεύθηκαν στη μεθοδολογία αυτή, ώστε να υπάρξει ένας αριθμός τελικών χρηστών που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία υπολογισμού. Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν 90 ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, 14 εκ των οποίων από την Ελλάδα.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες του CLIM’FOOT, με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου από 5 ευρωπαϊκές χώρες, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπου του  Πράσινου Ταμείου, αλλά και οργανισμών που συμμετέχουν εθελοντικά στο έργο. Έχοντας εκπαιδεύσει 14 οργανισμούς στον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, από τον Δεκέμβριο του 2016, το ΚΑΠΕ παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της εμπειρίας.
Στο διάστημα που απομένει ως τη λήξη του έργου τον Αύγουστο του 2018, οι 14 οργανισμοί που συμμετέχουν από την Ελλάδα (DEL MONTE HELLAS S.A., SYMETAL, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., ΕΛΛΕΝΚΟ Α.Ε., ΕΛΣΑΠ Α.Ε & οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Ιωαννιτών, Κύμης- Αλιβερίου, Πετρούπολης, Σπάτων-Αρτέμιδος, Φαρσάλων, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης) με την υποστήριξη του ΚΑΠΕ θα ολοκληρώσουν τον υπολογισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος, ώστε να εντοπίσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές, καθώς και τα ρίσκα και τις ευκαιρίες.
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα, που αναμένεται να είναι ενεργή τον Ιανουάριο του 2018 στο www.climfootproject.eu, θα υπάρχει, εκτός της βάσης δεδομένων, εργαλειοθήκη που θα περιέχει υλικό εκπαίδευσης στη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία και στα εργαλεία υπολογισμού με στόχο να έχουν πρόσβαση  περισσότεροι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, καθώς και φορείς πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης