Οι Σέρρες στις υποψήφιες πόλεις για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα

Οι Σέρρες στις υποψήφιες πόλεις για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα
Ο νικητής της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020  θα λάβει 350,000 ευρώ, ενώ κάθε νικητής των βραβείων Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα λάβει 75,000 ευρώ για την έναρξη του περιβαλλοντικού του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο
Οι Σέρρες είναι μεταξύ των 28 πόλεων από 21 χώρες της Ευρώπης που διεκδικούν τα βραβεία Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν στην ιστορία των δύο διοργανώσεων.  
Οι υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις για το βραβείο Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019, με πληθυσμό μεταξύ 20.000 και 100.000 κατοίκων, είναι οι εξής:
Αβινιόν (Γαλλία),
Νάτζκερος (Ουγγαρία),
Σέρρες (Ελλάδα),
Τζένσου (Φινλανδία),
Χορστ αν ντε Μάας (Ολλανδία),
Γκάμπροβο (Βουλγαρία),
Μέχελεν (Βέλγιο),
Πάρνου (Εσθονία),
Στρόβολος (Κύπρος),
Κουρνεγιά δε Λιουμπρεγάτ (Ισπανία),
Ταουραγκέ (Λιθουανία),
Ντέλιτς (Γερμανία),
Βλαμίρ (Λετονία), Σανταρέμ (Πορτογαλία)
και  Ρόμαν (Ρουμανία).
Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 είναι:
Αμπερντίν (Ηνωμένο Βασίλειο),
Βουδαπέστη (Ουγγαρία),
 Προύσα (Τουρκία),
Γάνδη (Βέλγιο),
Γκιμαράες (Πορτογαλία),
Λάχτι (Φινλανδία),
Λισαβόνα (Πορτογαλία),
Οστράβα (Τσεχία),
Πράτο (Ιταλία),
Ρέικιαβικ  (Ισλανδία),
Σεβίλλη (Ισπανία),
Ταλίν (Εσθονία),
Βρότσλαβ (Πολωνία).
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προβλέπεται ένα χρηματικό κίνητρο για τις νικήτριες πόλεις.
Ο νικητής της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020  θα λάβει 350,000 ευρώ, ενώ κάθε νικητής των βραβείων Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα λάβει 75,000 ευρώ για την έναρξη του περιβαλλοντικού του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο.
Η τεχνική αξιολόγηση θα γίνει από ομάδα δώδεκα ανεξάρτητων και διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών και οι επιλαχούσες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2018 και θα παρουσιάσουν την δική τους πρόταση σε μια διεθνή κριτική επιτροπή, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
 Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, μια πόλη θα αναγορευτεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020, ενώ δύο μικρότερες θα μπορούσαν να βραβευτούν με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019.

www.worldenergynews.gr

panagiotis