Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Αν. Αττική - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Αν. Αττική - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις
Επιδείνωση στην Ηλεία, εκκενώθηκε χωριό - Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο - Εμπρηστικός μηχανισμός στη Σάμο
Upd Καλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ημέρες είναι η σημερινή ημέρα όσον αφορά την πορεία των πυρκαγιών τόσο στην ανατολική Αττική όσο και στην Ηλεία με την πυροσβεστική να αισιοδοξεί ότι εντός της ημέρας όλα τα πύρινα μέτωπα θα έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ ήδη από νωρίς το πρωί, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο μέτωπο της ανατολικής Αττικής και ειδικότερα στην περιοχή του Καπανδριτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν εξαιρετική δουλειά, να περιορίσουν τις όποιες μικροεστίες, να μπουν στα πύρινα μέτωπα και να οριοθετήσουν την φωτιά, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να μην υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.
Αυτή η ολονύχτια «αντεπίθεση» της Πυροσβεστικής ήταν και η πλέον κρίσιμη στιγμή προκειμένου να αλλάξει η εικόνα με το πύρινο μέτωπο στην ανατολική Αττική και σήμερα να δίνεται η δυνατότητα και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων να μπει ένα τέλος σε αυτήν την τεράστια πυρκαγιά.
Πλέον στόχος της πυροσβεστικής είναι να σβήσουν και οι τελευταίες μικροεστίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε ενδεχόμενο αύξησης της έντασης των ανέμων.
Εξίσου βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στο Κρυονέρι Ηλείας όπου και εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά που απείλησε χθες το απόγευμα το χωριό Περιστέρι αλλά και στη Ζάκυνθο.

Φιλίππου (αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής): Έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά – Τιτάνια δουλειά από τους πυροσβέστες
Την θέση ότι η τεράστια πυρκαγιά που καίει από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 13/8 στην ανατολική Αττική έχει ελεγχθεί διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου, ο οποίος απέδωσε το σημερινό θετικό αποτέλεσμα στη μεγάλη μάχη που έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Καλή η μέρα σήμερα, έχει ελεγχθεί η φωτιά, τα αεροπλάνα δίνουν μάχη από το πρωί.
Αλλά αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δουλειάς που έγινε από το βράδυ από τους πυροσβέστες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την ώρα που σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, είχαμε μεγάλες αναζωπυρώσεις και είχαμε τον φόβο, για το αν μείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Έγινε τιτάνια δουλειά από αυτούς τους ανθρώπους, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Αυτή η δουλειά ήταν η σοβαρότερη που έγινε αν αναλογιστούμε την κούραση τους.
Δεν βρίσκω λέξεις από ευγνωμοσύνη, τα λόγια περισσεύουν κι αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται.
Το σημερινό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς της χθεσινής νύχτας» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Φιλίππου.

Νωρίτερα

Ανεξέλεγκτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στην ανατολική Αττική καθώς εκκενώνονται σπίτια στην περιοχή του οικισμού Σαλαμίδι Καπανδριτίου, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και παρά τις προσπάθειες τους δεν έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.

Αν και η εικόνα σήμερα το πρωί 15 Αυγούστου 2017, στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και Καπανδριτίου ήταν καλύτερη σε σχέση με αυτήν των προηγούμενων ημερών, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες, οι οποίες εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων λόγω της ενίσχυσης της έντασης των ανέμων, εξακολουθούν να κατακαίουν δασική έκταση και να απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Στην ανατολική Αττική οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζουν στο να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο πριν πέσει το σκοτάδι την μεγάλη αυτή πυρκαγιά, η οποία σε έναν πρώτο απολογισμό έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 35.000 στρέμματα καμένα και περίπου 20 σπίτια κατεστραμμένα.
Το κύριο βάρος των πυροσβεστικών επιχειρήσεων έχει δοθεί στο Μετόχι Καπανδριτίου, όπου από το πρωί επιχειρούν έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και να θέσουν υπό έλεγχο το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Περί τις 17:00 μμ. στις 15 Αυγούστου 2017, η ΕΛΑΣ διέκοψε την κυκλοφορία από το Πολυνδέδρι προς την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο ύψος του Μαρκοπούλου στο ρεύμα με κατέυθυνση την Αθήνα.
Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του ήδη ανεξέλεγκτου πύρινου μετώπου.
Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα αλλά και για αύριο Τετάρτη 16/8 δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Σημειώνεται ότι Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης πολιτικής προστασίας ενώ η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής.

Αναζωπύρωση της φωτιάς στην Ηλεία

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, πληροφορίες έκαναν λόγο για αναζωπύρωση στην περιοχή Κρυονερίου Αμαλιάδας, με τις φλόγες να απειλούν δύο χωριά
Περί τις 17:00μμ στις 15 Αυγούστου 2017, η μία εστία έχει πλησιάσει απειλητικά το χωριό Περιστέρι, με αποτέλεσμα να έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια της.

Εντολή από την Πυροσβεστική για εκκένωση του χωριού Περιστέρι στην Ηλεία

Εντολή δόθηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι του χωριού Περιστέρι στην Ηλεία, καθώς η πυρκαγιά έχει φτάσει σε πολύ κοντινή απόσταση κα πλέον απειλείται ο οικισμός.
Την εντολή έδωσε ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος έκανε έκκληση προς τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό καθώς είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση για τις ίδιες τις ζωές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφενός γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους, αφετέρου για να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Πυροσβεστική: Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε και να περιορίσουμε το κύριο μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου

Να αναχαιτίσουν και να περιορίσουν το κύριο μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ανατολική Αττική όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Μαλλίρη.
Όσον αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική την Κυριακή, τόνισε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και τον περιορισμό του κυρίου μετώπου, μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.
Στο συμβάν επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου, και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και 4 μηχανήματα έργου.
Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας, η κα.Μαλλίρη είπε ότι επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα, ενώ τόνισε ότι στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές.
«Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, των διοικήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.», ανέφερε η κ. Μαλλίρη, ενώ απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς..

 Πυροσβεστική: Ενημέρωση κυριότερων δασικών πυρκαγιών στις 15/08/2017

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, ενημερώνοντας για την κατάσταση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ανατολική Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο, σήμερα 15 Αυγούστου 2017.
Αναλυτικότερα:
«Από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:
α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16.16 σε δασική έκταση, στον Κάλαμο Αττικής.
Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και περιορισμό του κυρίου μετώπου μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.
Στο συμβάν επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά 3 Α/Φ CANADAIR και 6 Ε/Π.
Πρόκειται για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 στις 14 Αυγούστου 2017 σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας.
Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π.
γ. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση - Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς.
Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.
Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π.
Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.
Τέλος, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το «199».

«Χείρα» βοηθείας από την Κύπρο - Στέλνει τμήμα 60 ανδρών και 6 οχήματα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών

 Η Κύπρος στέλνει βοήθεια για την καταπολέμηση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει την Ελλάδα τις 3 τελευταίες ημέρες.
Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΝίκοΤόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης