Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αν. Αττική, Ζάκυνθος, Ηλεία - Μάχη να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αν. Αττική, Ζάκυνθος, Ηλεία - Μάχη να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα
Τουλάχιστον 35.000 στρέμματα και 20 σπίτια καμένα άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά στην ανατολική Αττική
upd  Πολύ καλύτερη είναι με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της ανατολικής Αττικής, της Ζακύνθου και της Ηλείας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να καλούνται για ένα ακόμα 24ωρο να δώσουν σκληρή μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές κυρίως στην ανατολική Αττική και στην Ηλεία.
Στην ανατολική Αττική οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζουν στο να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη αυτή πυρκαγιά, η οποία σε έναν πρώτο απολογισμό έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 35.000 στρέμματα καμένα και περίπου 20 σπίτια κατεστραμμένα.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα μέτωπα στο Βαρνάβα και στο Γραμματικό ενώ όλο το βράδυ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη στο Μετόχι και στο Μικροχώρι, καθώς υπήρξαν αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.
Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Σημειώνεται ότι Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης πολιτικής προστασίας ενώ η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής.
Καλύτερη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα τόσο σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά όσο και στην Ηλεία, όπου και εστιάζει τις επιχειρήσεις της η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Νωρίτερα:

Σε πύρινο κλοιό έχει εγκλωβιστεί η χώρα καθώς μαίνονται ανεξέλεκτα πολλά πύρινα μέτωπα σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Γραμματικό στον νομό Αττικής, στον νομό Ηλείας στην Αμαλιάδα και συνολικά σε 160 περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη καταστροφικές φωτιές, ενώ και στην Ζάκυνθο η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει δασικές και αγροτικές περιοχές.
Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολλά επίγεια μέσα της πυροσβεστικής καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντωνής δήλωσε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.
Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις φωτιές αλλά το μέγεθος και η έκταση των εμπρησμών σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των πυρκαγιών υποδηλώνουν ότι σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπήρχε οργανωμένο σχέδιο.
Επίσης σε άλλες περιοχές βρήκαν την ευκαιρία πυρομανείς και δολιοφθορείς να δράσουν και να βάλουν φωτιές δισπώντας τις πυροσβετικές δυνάμεις.

Ποια είναι τα πύρινα μέτωπα

Περισσότερες από 26 ώρες μετρά και παραμένει ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 13/8 στην περιοχή του Καλάμου και η οποία πλέον καίει τον Βαρνάβα και Γραμματικό.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων στην περιοχή του Καλάμου, ενώ πλέον η φωτιά βρίσκεται σε χαράδρα μεταξύ Καλάμου και  Καπανδρίτι.
Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στο Μικροχώρι και το Μετόχι.
Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες για τα εναέρια μέσα, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται, δεν διατρέχουν κίνδυνο αυτή τη στιγμή σπίτια.
«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα - δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».
Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ Σταυρούλα Μαλλίρη τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στην Αττική, στη μεγάλη εστία στον Κάλαμο, στο Μικροχώρι και στο Μετόχι.
Η κατάσταση στον Κάλαμο είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, λόγω των ισχυρών ανέμων, κάτο που καθιστά δύσκολες και τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων είπε πως είναι σε καλή κατάσταση η φωτιά στη Ζάκυνθο.
Επιβεβαίωσε την ύπαρξη φωτιάς στην ορεινή Ηλεία, όχι όμως μεγάλης έκτασης όπως τόνισε.

Καταστροφικές φωτιές στην Αμαλιάδα του νομού Ηλείας

Την ίδια ώρα, εκκενώθηκε οικισμός στην Αμαλιάδα λόγω πυρκαγιάς, με τη φωτιά σταδιακά να λαμβάνει διαστάσεις.
Προς τον οικισμό Περιστέρι κινείται η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κρυονέρι Αμαλιάδας.
Όπως ανέφερε  ο δήμαρχος Αμαλιάδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στο σημείο αυτό έχουν συγκεντρωθεί πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.
Στο μεταξύ, στον οικισμό Ανάληψη εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει ήδη κάψει καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.
Φόβοι υπάρχουν για πύρινη εστία και στην ορεινή Ηλεία.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχει σύλληψη πολίτη, με την κατηγορία ότι η φωτιά ξέσπασε ενώ επιχειρούσε να κάψει αγριόχορτα.

Μεγάλες καταστροφές στην Ζάκυνθο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου, ενώ στο νησί υπάρχουν ακόμα 12 ενεργές εστίες φωτιάς.
Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι τρία, στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η διασπορά των δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση.
Στην κατάσβεση συμμετέχουν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες για τα εναέρια μέσα, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο αυτή τη στιγμή σπίτια στην Ανατολική Αττική.
Αν και νωρίτερα εκφράζονταν αισιόδοξα μηνύματα για τον περιορισμό της έντασης των πύρινων μετώπων που πλήττουν την ανατολική Αττική, οι επίγειες και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν συνεχώς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και να προλάβουν τη νέα ενίσχυση των ανέμων που προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία από το απόγευμα και μετά.
Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης υποστήριξε ότι εκκενώθηκε το μοναστήρι Αγίων Αποστόλων καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση λίγων μέτρων, ενώ αναζωπύρωση υπήρξε και στον Κάλαμο, στην περιοχή της Αγκώνας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να σταματήσουν την πυρκαγιά στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, ενώ εκφράεζεται και η ανησυχία για την κούραση των πυροσβεστών, καθώς επιχειρούν 24 ώρες με ελάχιστη τροφή και νερό.
Έκκληση από την ηγεσίας της Πυροσβεστικής για λιγότερη κριτική για τις επιχειρήσεις αλλά και τις μάχες που δίνουν οι πυροσβέστες με τις φωτιές.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, υποστήριξε ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.
Με το πρώτο φως της ημέρας όλες οι ελπίδες αρχικά για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής 13/8 εναποτέθηκαν στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς οι επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατο να την θέσουν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους.
Οι πρώτες εικόνες από τις καμένες περιοχές είναι ενδεικτικές της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν καεί και δεκάδες σπίτια (γίνεται λόγος για τουλάχιστον 25).
Με 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά, κάποια βαρέως τύπου, έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει τον συντονιστικό ρόλο της επιχείρησης που ξεκίνησε χθες, νωρίς το απόγευμα, στην Ανατολική Αττική.
Η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννα Τσούπρα, σημειώνει ότι η ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας(Σ.Ο.Π.Π.) συνεκλήθει χθες λίγη ώρα, μετά την έναρξη της μεγάλης φωτιάς κοντά στις κατασκηνώσεις του Καλάμου.

Έκτακτη συνέλευση της ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής

Άμεσα έφθασαν στη διαδημοτική κοινότητα Καλάμου, προκειμένου να συνεδριάσουν, η προϊσταμένη Ανατολικής Αττικής και δυο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η Γ. Τσούπρα και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Ωρωπού, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους όμορους δήμους, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγχρόνως τέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η πρόταση να κηρυχθεί το διαμέρισμα Καλάμου, δήμου Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε στη συνέχεια.
Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να συνδράμει την Πυροσβεστική με 16 υδροφόρες και 7 χωματουργικά.
Σήμερα, η επέκταση του μετώπου στον Βαρνάβα και τον Καπανδρίτι δημιούργησε ανάγκη και για άλλες υδροφόρες.
Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στο έργο της Πυροσβεστικές με άλλες 10 υδροφόρες.
Όπως σημειώνει η κ. Τσούπρα, σημαντική είναι από χθες και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων, που συνέτρεξαν από όλη την Αττική και οι οποίες ενεργούν υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Συγχρόνως, τονίζει ότι όσοι δεν έχουν σχέση με τη φωτιά πρέπει να παραμένουν μακριά και ότι όσοι δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν στις περιοχές κατάσβεσης.
Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Αττικής και η κ. Τσούπρα παραμένουν στις περιοχές των πυρκαγιών, καθώς τόσο σήμερα όσο και αύριο η Πολιτική Προστασία έχει προβλέψει κίνδυνο επικινδυνότητας 4 (που είναι εξαιρετικά υψηλός) στην Περιφέρεια Αττικής.

Νωρίτερα:

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 13/8 στην περιοχή του Καλάμου και η οποία πλέον καίει τον Βαρνάβα απειλώντας το Καπανδρίτι και το Γραμματικό.

Με το πρώτο φως της ημέρας όλες οι ελπίδες αρχικά για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς έχουν εναποτεθεί στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς οι επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατο να την θέσουν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους.
Οι πρώτες εικόνες είναι ενδεικτικές της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν καεί και δεκάδες σπίτια.
Σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι «καίγονται τα πάντα», υπογραμμίζοντας πως το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία.
Αν και από σήμερα το πρωί επιχειρούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σημειώνεται πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε από αργά το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Ωρωπού, ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε πως οι οικισμοί Πανόραμα, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Βλαστός, Αγκώνα και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγίων Αποστόλων πρέπει να εκκενωθούν άμεσα και οι πολίτες να κατευθυνθούν παραλιακά.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.
Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης υποστήριξε ότι η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.
Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι.  
Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα.
Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Καπάκης (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας): Τεράστια και συντονισμένη προσπάθεια να περιοριστούν τα μέτωπα στον Κάλαμο

Για τεράστια και συντονισμένη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Κάλαμο χτες και σήμερα κινείται προς τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.
Γίνεται μία τεράστια και συντονισμένη προσπάθεια, τόσο από αέρος όσο και με τα επίγεια μέσα, να περιοριστούν τα μέτωπα, με πρώτα το δυτικό και το νότιο, ώστε σιγά-σιγά να την οριοθετήσουμε» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Καπάκης, τονίζοντας ότι «οι φλόγες πέρασαν από μία μεικτή περιοχή δάσους και κατοικιών» και ότι «οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη για να διαφυλάξουν την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες».
«Υπήρξαν καταστροφές σε περιορισμένο αριθμός κατοικιών, αλλά πάρα πολλές σώθηκαν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών όλη τη νύχτα» είπε ο κ.Καπάκης, αναφέροντας πως «προβληματίζει το γεγονός του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών τόσο στην Αθήνα, όπου εκδηλώθηκαν άλλες τέσσερις, όσο και κυρίως στα Ιόνια νησιά, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά».
Όπως είπε ο κ.Καπάκης, στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 16 πυρκαγιές τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα, η μία μετά την άλλη.

Μαλλίρη (εκπρόσωπος Πυροσβεστικής): Το κύριο βάρος σε Αττική και Ζάκυνθο

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, μιλώντας στον Realfm 97,8 υποστήριξε ότι το κύριο βάρος της πυροσβεστικής έχει πέσει στην Αττική και στη Ζάκυνθο.
«Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική είναι σε εξέλιξη.
Έχει μία μεγάλη περίμετρο...
Επίγειες δυνάμεις 68 οχήματα, 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα και 22 οχήματα από τους δήμους και από την περιφέρεια και κάποια μηχανήματα και από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ περιτροπής» τόνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, η οποία ερωτηθείσα για το εάν χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων είπε ότι «διατίθεται ότι είναι δυνατό σε εναέρια μέσα».
«Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα, γιατί έχουν κάποιους χρόνους που πρέπει να γυρίσουν να ανεφοδιαστούν και να ελεγχθούν.
Εκείνη την ώρα πρέπει να πετάξουν κάποια άλλα, για να καλύψουν το δικό τους το κενό, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα μαζί» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι στη Ζάκυνθο υπάρχουν πυρκαγιές σε εξέλιξη και ότι στην Κεφαλονιά «υπάρχουν κάποιες πυρκαγιές, αλλά δεν είναι ανησυχητικές».

Πυρά κυβέρνησης - ΝΔ

Διαρκής είναι η επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για την εξέλιξη της φωτιάς στην Αττική αλλά και στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια, και ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας πως «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες»
«Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του στο twitter.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης ζήτησε αποφασιστική και συντονισμένη δράση, «και όχι θεωρίες συνωμοσίας» αναφερόμενος στους υπαινιγμούς της κυβέρνησης για σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα.
Σημειώνεται ότι πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άφησαν σαφείς υπαινιγμούς για σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση της ΝΔ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπ.Προστασίας, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.
«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα.
Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ, τονίζοντας ότι αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης εν όψει τριημέρου, οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.
«Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων», συμπλήρωσε η Ν.Δ. και κατέληξε:
«Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα.  Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».
Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η Ν.Δ. να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική»
Για «φτηνή αντιπολίτευση» κατηγόρησε από την πλευρά του τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα με αφορμή της πυρκαγίες.
Το υπ. Προστασίας κάλεσε τη Ν.Δ. «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τις φλόγες, ζητώντας της να «σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες».
«Η Ν.Δ., και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.
Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Τους θυμίζουμε μόνο τα πραγματικά στοιχεία:
– Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4).
– Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα!), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο – δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.
Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα.
Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες» ανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καλύτερη η εικόνα στη Ζάκυνθο – Μειώθηκαν σε 12 από 22 τα πύρινα μέτωπα

Καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα το πρωί με τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο καθώς μετά από 48 ώρες μάχης των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες τα πύρινα μέτωπα έχουν μειωθεί από 22 σε 12.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα ενεργά μέτωπα που παραμένουν ανησυχητικά, αν και όλες οι εστίες βρίσκονται σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Στο νησί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 134 άνδρες, 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμει και η μείωση της έντασης των ανέμων.
Η Πυροσβεστική εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπρησμού, με δεδομένο ότι από την Παρασκευή εμφανίζονταν αλλεπάλληλες εστίες.
Εν τω μεταξύ, την εφαρμογή του σχεδίου "Ξενοκράτης" και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον Άγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο».
«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές.
Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» είπε ο κ.Κολοκοτσάς, ο οποίος επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης