Σέρρες: Άρχισε η κατασκευή της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

Σέρρες: Άρχισε η κατασκευή της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν την κατασκευαστική περίοδο
Στην έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βρέθηκε σήμερα ο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κατασκευή του νέου αυτού έργου μέσω του ΣΔΙΤ αποδεικνύει περίτρανα πως πρέπει να κινηθεί και να λειτουργήσει η οικονομία της Ελλάδας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.
Ο κ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα, για κοινούς αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να ακολουθεί κάθε κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως είναι ντροπή να συνεχίζει η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αδυναμίας να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε στην ομιλία του ότι το περιβαλλοντικό αυτό έργο «σηματοδοτεί τις νέες πολιτικές που πρέπει και επιβάλλεται να εφαρμοστούν για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του εξήρε τη σημαντική συμβολή του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα ώστε να προχωρήσει το έργο λέγοντας ότι ανήκει στην κατηγορία των ικανών και αποτελεσματικών ανθρώπων που πρέπει να επικρατήσουν στη χωρά, έξω και μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.
Ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Ματζούφας στη σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι η έναρξη των εργασιών είναι μια συγκινητική στιγμή γιατί μετά από πολύ κόπο οι προσπάθειες των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης δικαιώνονται.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των εταιρειών κ. Σουρέτης υπογράμμισε ότι σε εποχές δύσκολες και κρίσιμες για την οικονομία και την ανάπτυξη της χωράς είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες και στα όσα μπορούν να πετύχουν. Τόνισε ότι τα οφέλη από την κατασκευή του έργου είναι πολλαπλά (θέσεις εργασίας, ντόπια τεχνικά συνεργεία για την κατασκευή, σύγχρονη τεχνολογία) ενώ δεσμεύθηκε ότι η νέα μονάδας θα είναι ολοκληρωμένη σε λιγότερο από είκοσι δυο μήνες που ορίζει η σύμβαση.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν την κατασκευαστική περίοδο.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ετήσιας δυναμικότητας 63.000 τόνων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων της Π.Ε. Σερρών. Με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, θα γίνεται ανάκτηση μετάλλων, πλαστικού, χαρτιού και γυαλιού, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό για χρήση σε αποκαταστάσεις, περιαστικό πράσινο κ.ά.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου που ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα.
Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ARCHIRODON GROUP NV», «INTPAKOM Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλευτικών Κατασκευών» και «ENVITEC Α.Ε. Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Έργων».
Το έργο συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Η μονάδα θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Επίσης, θα περιλαμβάνει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο όσο και στην περίοδο λειτουργίας της μονάδας.


www.worldenergynews.gr

panagiotis