Ενέργεια

Γαλλία: Εγκρίθηκε ενίσχυση 300 εκατ. για την ανάπτυξη αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων

Γαλλία: Εγκρίθηκε ενίσχυση 300 εκατ. για την ανάπτυξη αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγάγει την πυρηνική ενέργεια σε βασική συνιστώσα των προσπαθειών της για την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της Nuward, τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην πυρηνική ενέργεια της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Euractiv, αναμένεται περαιτέρω στήριξη πριν από την έναρξη του έργου το 2030. 
 
Οι SMR ποικίλλουν σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από 2 έως 300 MW, ενώ ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να καλύψουν την τοπική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας σε απομονωμένες κοινότητες ή σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή να αντικαταστήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου. 
 
Με τον υπό ανάπτυξη αντιδραστήρα των 300 MW, η θυγατρική της EDF, Nuward, θέλει να παίξει ρόλο στην αντικατάσταση των εναπομεινάντων ευρωπαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
 
Η εταιρεία στοχεύει να έχει θέσει σε λειτουργία τους πρώτους αντιδραστήρες της πριν από το 2035, χρονοδιάγραμμα που λίγο-πολύ συμπίπτει με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
 
Βασικός σχεδιασμός
 
Η Κομισιόν σχολίασε ότι με το εν λόγω καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή (26/4), η Nuward εισέρχεται στο τρίτο στάδιο της ανάπτυξής της, εστιάζοντας στις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης μέχρι τις αρχές του 2027. 
 
Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την εμβάθυνση στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες όλου του εξοπλισμού, όλων των εξαρτημάτων (...) και την κατασκευή ενός πλήρους μοντέλου του σταθμού παραγωγής ενέργειας, εξήγησε η Nuward στην Euractiv. 
 
Ταυτόχρονα, στόχος είναι να εξακριβωθεί ότι το όλο σύστημα είναι συνεκτικό και ότι, αφού συναρμολογηθούν όλα τα εξαρτήματα, θα εγγυώνται τη σωστή λειτουργία με την αναμενόμενη απόδοση, πρόσθεσε η εταιρεία.
 
Με άλλα λόγια, στόχος πλέον είναι να δοκιμαστούν οι μονάδες και τα εξαρτήματα των μελλοντικών SMR, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να παραχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.
 
Οι επιχορηγήσεις αποσκοπούν επίσης στην προετοιμασία των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτούνται για την έγκριση του έργου από τις εθνικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας, πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
500 εκατ. ευρώ συνολικά
 
Η συνολική δημόσια στήριξη για την πρωτοβουλία αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, με αφορμή την ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία κήρυξε την πυρηνική αναγέννηση.  
 
Η εταιρεία σημείωσε πως χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση που χορηγεί το κράτος για την ανάπτυξη του SMR Nuward, η Nuward επωφελείται από μια γενναία οικονομική υποστήριξη συγκρίσιμη με εκείνη των ανταγωνιστών της, ιδίως των αμερικανικών.
 
Ειδικοί από τον χώρο της ενεργειακής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι οι SMR θα ξεκλειδώσουν σημαντικές μειώσεις κόστους στην πυρηνική ενέργεια ενώ τονίζουν ότι υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρώπης για την ηγετική θέση σε αυτή τη νέα τεχνολογία.
 
Υποστήριξη της Επιτροπής 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγάγει την πυρηνική ενέργεια σε βασική συνιστώσα των προσπαθειών της για την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050.
 
Ταυτόχρονα, στόχος είναι να συγκεντρωθούν βασικοί κλαδικοί φορείς, όπως φορείς χάραξης κλιματικής πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μπαταριών, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου. 
 
Άλλοι κατασκευαστές διεκδικούν επίσης την ανάπτυξη SMR στην Ευρώπη, όπως η αμερικανική NuScale, η οποία όπως έχει γράψει το WEN το προηγούμενο διάστημα, αναπτύσσει επί του παρόντος έναν αντιδραστήρα που θα ήθελε να δει σε λειτουργία έως το 2029 στη Ρουμανία. 
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης