RenewableUK: Έργα ΑΠΕ - μπαταριών μειώνουν το κόστος ρεύματος

RenewableUK: Έργα ΑΠΕ - μπαταριών μειώνουν το κόστος ρεύματος

Η τοποθέτηση αποθήκευσης με αιολική ή ηλιακή ενέργεια θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τους καταναλωτές, σύμφωνα με την RenewableUK

Μια νέα έκθεση της RenewableUK (εμπορική ένωση για τις βιομηχανίες αιολικής ενέργειας, κυματικής ενέργειας και παλιρροιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο) δείχνει ότι η κατασκευή έργων αποθήκευσης ενέργειας παράλληλα με τα χερσαία αιολικά και ηλιακά πάρκα μειώνει το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η συνεγκατάσταση ηλιακών έργων με αποθήκευση μπαταριών θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατασκευής και εκτέλεσης έργων μπαταριών κατά 50%.

Περισσότερα από αυτά τα αποκαλούμενα υβριδικά έργα θα ωφελήσουν τους καταναλωτές μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτά τα έργα αποθήκευσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε η έκθεση, για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να καλύπτει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανά πάσα στιγμή, ειδικά καθώς η ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί με την υιοθέτηση τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά οχήματα .

 

«Αξιοποίηση ΑΠΕ στο έπακρο»

Η έκθεση, με τίτλο «Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο έπακρο: ο ρόλος της χερσαίας συνεγκατάστασης στην επιτάχυνση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος», παρουσιάζει την υπόθεση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος σχεδιασμού και την εισαγωγή μηχανισμών οικονομικής στήριξης για την ενθάρρυνση έργων αποθήκευσης μπαταριών και πράσινου υδρογόνου.

 

Επίσης αναφέρεται σε «συνεγκατάσταση» σε τοποθεσίες όπου παράγεται καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε αιολικές και ηλιακές τοποθεσίες που έχουν ήδη άδεια σχεδιασμού και μοιράζονται τις υπάρχουσες συνδέσεις δικτύου αντί να χρειάζεται να περιμένουν για χρόνια σε μια ουρά, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η ουρά όλων των ενεργειακών έργων που αναμένουν σύνδεση έχει πλέον ξεπεράσει τα 700 GW σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του National Grid, εκ των οποίων τα 97 GW αποτελούνται από έργα αποθήκευσης μπαταριών.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, ολόκληρη η επιχειρησιακή αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου (χερσαία και υπεράκτια) ανέρχεται επί του παρόντος σε σχεδόν 30 GW.

 

Οικονομικό όφελος για το Ηνωμένο Βασίλειο

Έρευνα από το Carbon Trust, στην οποία αναφέρεται η έκθεση, υποδηλώνει ότι η ενεργοποίηση ενός πιο ευέλικτου ενεργειακού συστήματος με αποθήκευση θα εξοικονομήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 16,7 δισεκατομμύρια £ ετησίως έως το 2050 στο κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος τελικά των πληρωτών λογαριασμών.

Η βάση δεδομένων EnergyPulse του RenewableUK δείχνει ότι επί του παρόντος μόνο το 12% των αιολικών και ηλιακών πάρκων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο συστεγάζονται με μπαταρίες ή συσκευές ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εάν τεθεί σε εφαρμογή το σωστό πλαίσιο πολιτικής.

Η έκθεση καλεί το National Grid ESO να προσδιορίσει και να ποσοτικοποιήσει την αξία της ευελιξίας που προσφέρει η συνεγκατάσταση σε ένα καθαρό μηδενικό σύστημα, καθώς αυτό θα τονώσει νέες επενδύσεις.

Το ευρύ φάσμα μέτρων περιλαμβάνει επίσης την παροχή νέας απλοποιημένης καθοδήγησης για τις αρχές σχεδιασμού για την προώθηση έργων και την καλύτερη παροχή πόρων στους φορείς σχεδιασμού για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Τα ενεργειακά πάρκα, που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση, παράγουν μια πιο σταθερή παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μεταβλητότητας.

 

Χρειάζεται να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος

Η Yonna Vitanova (συντάκτρια της έκθεσης και ανώτερη αναλύτρια πολιτικής του RenewableUK), δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σύγχρονο ενεργειακό σύστημα.

Συνοπτικά υποστήριξε τα εξής:

«Η αξία της αποθήκευσης στο σύγχρονο ενεργειακό μας σύστημα υποτιμάται και υποτιμάται.

Αυτό πρέπει να αλλάξει (εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την καινοτομία καθαρή τεχνολογία), να μειώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των ανθρώπων και να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας.

Η ανάπτυξη των τόσο απαραίτητων έργων αποθήκευσης ενέργειας, που συστεγάζονται μαζί με αιολικά και ηλιακά πάρκα, εμποδίζεται επί του παρόντος από παρωχημένες πολιτικές και κανονισμούς που εκπονήθηκαν σε μια διαφορετική εποχή.

Οι κατασκευαστές ΑΠΕ θα πρέπει να μπορούν να συμπεριλάβουν τη συστέγαση στα επιχειρηματικά τους σχέδια πιο εύκολα, με σαφέστερους κανόνες και κανονισμούς να τίθενται σε ισχύ για να απελευθερωθούν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα συστεγαζόμενα έργα στο σύστημα και τελικά στους καταναλωτές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης