Lightsource bp: Ετοιμάζει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Στο 1 GW το χαρτοφυλάκιο  

Lightsource bp: Ετοιμάζει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Στο 1 GW το χαρτοφυλάκιο   

Τα πρώτα 110 MW φωτοβολταϊκά πάρκα προγραμματίζεται να ηλεκτριστούν εντός του Μαΐου

 

Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα και σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας προγραμματίζει στην Ελλάδα η Lightsource bp βρετανική εταιρία ανάπτυξης χρηματοδότησης και διαχείρισης ηλιακών συστημάτων η οποία αποτελεί πλέον τον βραχίονα της bp στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πλην των υπεράκτιων αιολικών. 

Η Lightsource bp δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2020 και σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την HellenIQ Energy, για μέρος του χαρτοφυλακίου της στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα η Lightsource bp θα παραδώσει στην HellenIQ Energy φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 180 MW  από τα οποία τα πρώτα 110 MW προγραμματίζεται να ηλεκτριστούν εντός του Μαΐου. 

Στην περιοχή της Κοζάνης η Lightsource bp εγκαθιστά συνολικά 225 MW (συμπεριλαμβανομένων των 180 MW της HellenIQ Energy), τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024. Παράλληλα η εταιρία ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανάπτυξης και βρίσκεται κοντά στην έναρξη κατασκευής  φωτοβολταϊκών πάρκων 560 MW στην Κεντρική Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στους δήμους Φαρσάλων και Δομοκού). Το συγκεκριμένο έργο που ενισχύεται από το RRF θεωρείται το εμβληματικό για την εταιρία καθώς είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο σε τόσο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Μάλιστα για την ενέργεια που θα παράγει στο συγκεκριμένο έργο έχει συναφθεί ήδη PPA με μεγάλο ξένο καταναλωτή ενέργειας, καθώς η Lightsource bp συνεργάζεται με καταναλωτές όπως η Amazon τα Η&Μ κλπ. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Lightsource bp στο χαρτοφυλάκιο της στην ελληνική αγορά διαθέτει έργα αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών συνολικής ισχύος 250 MW στην Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Πάντως παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στον πρώτο σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ δεν επέτυχε να ενταχθεί στα πρώτα έργα μπαταριών που θα λάβουν ενίσχυση. 

 

Για την Ελλάδα

 Με αφορμή τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα για τις επιπτώσεις στα ηλεκτρικά συστήματα των χωρών από την ραγδαία ενεργειακή μετάβαση, η Ναταλία Παρασκευοπούλου επικεφαλής της εταιρίας για την Ελλάδα, σημείωσε που η Lightsource bp θεωρεί την Ελλάδα σημαντική χώρα στην οποία δραστηριοποιείται παρακολουθεί τις αλλαγές στην αγορά που σχεδιάζονται νομοθετικά και προσαρμόζεται σε αυτές. Άλλωστε όπως είπε οι επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης είναι ένας διεθνής προβληματισμός που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Lightsource ιδρύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2010 και από το 2015 διεύρυνε τη δραστηριότητα της στις ΗΠΑ και τις Ινδίες. Το 2017 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η BP με ποσοστό συμμετοχής 43%. Από τον Νοέμβριο του 2023 συμφωνήθηκε η εξαγορά του συνόλου της εταιρίας από τη BP και πλέον αποτελεί τον βραχίονα του πολυεθνικού ομίλου για τον τομέα των ΑΠΕ έχοντας δραστηριότητα σε 19 χώρες και συνολικό χαρτοφυλάκιο 8,6 GW. Το βασικό τίμημα για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρίας από την PB έχει συμφωνηθεί στα 254 εκατ. λίρες Αγγλίας.                    

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης