Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως βλέπουν οι αναλυτές τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο β' εξάμηνο (Montel)

Πως βλέπουν οι αναλυτές τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο β' εξάμηνο (Montel)
Ο Davide Tabarelli, πρόεδρος και συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Nomisma Energia, δήλωσε στην εκδήλωση ότι αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα 30 ευρώ/MWh
Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι μικτές, καθώς η τάση για ηπιότερους χειμώνες και τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το ασφάλιστρο κινδύνου από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, δήλωσαν την Τρίτη (14/5) οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με το Montel, oι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως σε περιοχές όπως τα Στενά του Ορμούζ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για πιθανές ανοδικές κινήσεις των τιμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Tobias Federico, διευθύνων σύμβουλος του Energy Brainpool σε διαδικτυακό σεμινάριο της Montel σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μέλλον της Ιταλίας.

«Εάν το στενό κλείσει, αυτό σημαίνει πραγματικά διακοπή ολόκληρης της παροχής φυσικού αερίου από το Κατάρ», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο του στενού, το οποίο διακινεί περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο Federico εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου το γ' τρίμηνο ενδέχεται να μειωθούν ελαφρώς, εάν οι εντάσεις χαλαρώσουν και τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη γεμίσουν μέχρι την έναρξη του χειμώνα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε έναν πολύ ήπιο χειμώνα», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ένδειξη για πρόωρα ψυχρά κύματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικές αντιδράσεις της αγοράς.

Σε καλά επίπεδα οι αποθήκες της Ευρώπης

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν την τελευταία φορά λίγο πάνω από το 65% της χωρητικότητάς τους.

Εν τω μεταξύ, οι αποθήκες της Ιταλίας επρόκειτο να γεμίσουν κατά 90% έως τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, πολύ πριν από την προθεσμία της ΕΕ για την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε η ιταλική εταιρεία συμβούλων Fedabo στο ίδιο διαδικτυακό σεμινάριο.

Γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα

Ο Davide Tabarelli, πρόεδρος και συνιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Nomisma Energia, δήλωσε στην εκδήλωση ότι αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα 30 ευρώ/MWh.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου του πρώτου μήνα αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 29,66 EUR/MWh, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,10 ευρώ ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, ο εμπειρογνώμονας της Fedabo σε θέματα ενέργειας Michele Soldavini υπογράμμισε το ενδεχόμενο καθοδικών διορθώσεων στις τιμές, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πλησιάζουν σχεδόν στο 100% της χωρητικότητας έως τις αρχές Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης