Ναυτιλία

Wood Mackenzie: Το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 60 δισ. δολ. από το 2020

Wood Mackenzie: Το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 60 δισ. δολ. από το 2020
Ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και η μικρή διαθεσιμότητα MGO, θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του MGO έως σχεδόν τέσσερις φορές πάνω απ’ αυτήν του μαζούτ και το κόστος του κλάδου να αυξηθεί με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 60 δισ. δολαρίων ετησίως.
Το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 60 δισ. δολάρια από το 2020 και μετά με την εφαρμογή του κανονισμού του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) για τις εκπομπές αερίων ρύπων, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.
«Με την εφαρμογή του κανονισμού του ΙΜΟ το 2020, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (MGO) ή την εγκατάσταση ενός συστήματος που αφαιρεί το θείο από τα καυσαέρια που εκπέμπονται από τους κινητήρες», αναφέρει η έκθεση.
Σήμερα η ναυτιλιακή βιομηχανία χρησιμοποιεί ως καύσιμο το μαζούτ, το οποίο είναι υψηλό σε περιεκτικότητα σε θείο.
Το 2016 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο ανήλθε σε σχεδόν 70% των συνολικών καυσίμων πλοίων.
Η μελέτη δείχνει, ότι ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και η μικρή διαθεσιμότητα MGO, θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του MGO έως σχεδόν τέσσερις φορές πάνω απ’ αυτήν του μαζούτ και το κόστος του κλάδου να αυξηθεί με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 60 δισ. δολαρίων ετησίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mackenzie η καύση MGO στα πλοία μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή τους σε ποσοστό από 20% έως 50%, ανάλογα με το κόστος της επένδυσης στους κινητήρες των πλοίων.
Επιπλέον, σημειώνει, η αύξηση της ζήτησης σε διυλισμένο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει την παγκόσμια αγορά καυσίμων σε πλεόνασμα, αποδυναμώνοντας έτσι τις τιμές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης