Ναυτιλία

Η Maersk Tankers πρωτοπορεί – Δοκιμάζει την αιολική ενέργεια για καύσιμο δεξαμενόπλοιων

Η Maersk Tankers πρωτοπορεί –  Δοκιμάζει την αιολική ενέργεια για καύσιμο δεξαμενόπλοιων

Το Maersk Pelican, θα αναχωρήσει από το Ρότερνταμ για δοκιμαστικό ταξίδι. Εάν είναι επιτυχής, η Maersk Tankers σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους κυλίνδρους στα μισά από τα 164 πλοία της

Η Maersk Tankers δοκιμάζει τη χρήση αιολικής ενέργειας για την τροφοδοσία των πλοίων της, μια νέα τεχνολογία που υποστηρίζει ότι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% και να βοηθήσει τη βιομηχανία να μειώσει τις ρυπογόνες εκπομπές.
Η κίνηση έρχεται καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία πλήττεται από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και την προετοιμασία για το κόστος των καυσίμων που θα αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου το ένα τέταρτο, ή περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2020, όταν νέοι κανόνες τεθούν σε εφαρμογή.
Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει δύο ψηλούς μεταλλικούς κυλίνδρους 30 μέτρων πάνω στο Maersk Pelican, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων μεγάλης εμβέλειας 2 (LR2). Οι κύλινδροι, ή τα πανιά ρότορα, λειτουργούν ως μηχανικά ιστία που περιστρέφονται για να ωθούν το σκάφος προς τα εμπρός.
Το Maersk Pelican, θα αναχωρήσει από το Ρότερνταμ την Πέμπτη για δοκιμαστικό ταξίδι. Εάν είναι επιτυχής, η Maersk Tankers, την οποία ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk πούλησε πέρυσι στον ελεγχόμενο μέτοχο της την ιαπωνική Mitsui & Co για 1,71 δισεκατομμύρια, σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους κυλίνδρους στα μισά από τα 164 πλοία της.
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε το ύψος της εξοικονόμησης που θα μπορούσε να φτάσει, αλλά ανέφερε  ότι ένα σκάφος LR2 κατά μέσο όρο χρησιμοποιεί περίπου 35 τόνους καυσίμων ναυτιλίας ημερησίως.
Στην τρέχουσα τιμή του καυσίμου FO35-C-NWE με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο περίπου 420 δολαρίων ανά τόνο, αυτό θα ισοδυναμούσε με ετήσια εξοικονόμηση μέχρι και 365.000 δολάρια αν το πλοίο  έπλεε 250 ημέρες το χρόνο.
Η αλλαγή των κανονισμών το 2020 αναγκάζει ένα μέρος του παγκόσμιου στόλου να στραφεί σε χαμηλότερου θείου, αλλά υψηλότερου κόστους, καύσιμα όπως το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (MGO) και το καύσιμο πετρελαίου εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Το συνολικό κόστος της παγκόσμιας ναυτιλίας καυσίμων είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wood Mackenzie τον Απρίλιο.
Το Maersk Pelican είναι το τρίτο σκάφος που έχει εγκαταστήσει την τεχνολογία ιστιοπλοϊκού ρότορα. Η Norsepower, η οποία παρέδωσε την τεχνολογία, το εγκατέστησε για πρώτη φορά σε ένα μικρό φορτηγό πλοίο το 2014 και σε ιστιοπλοϊκή διαδρομή μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης