Ναυτιλία

Oργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Ανάθεση με έκπτωση 51% - Που είναι η οικονομική ανάλυση της προσφοράς του μειοδότη;

Oργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Ανάθεση με έκπτωση 51% - Που είναι η οικονομική ανάλυση της προσφοράς του μειοδότη;
Τα φαινόμενα των κατασκευαστικών ξανάρχονται με απρόβλεπτες συνέπειες
Σε συνέχεια του ανοικτού ηλεκτρονικού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής στέρεων αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων των πλοίων που προσεγγίζουν τη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας ΟΛΗ ΑΕ», το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ κατακύρωσε στην Ένωση Εταιρειών EPE SA – ΑΡΣΗ ΑΕ στην οποία η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ (EPE SA) συμμετείχε ως επικεφαλής του σχήματος.
Συγκεκριμένα, μετά από δωδεκάμηνης διάρκειας διαγωνισμό και την ανάπτυξη έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, η Ένωση Εταιρειών EPE SA – ΑΡΣΗ ΑΕ προσέφερε οικονομική προσφορά με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης που φθάνει το 51%! 

Από εκεί και πέρα ο ΟΛΗρακλείου οφείλει να απαντήσει στα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούνται.
Το θέμα πήγε και ήλθε πολλές φορές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και τον κύριο μέτοχο του λιμανιού.
Οι δημοσιευμένες τουλάχιστον κατευθύνσεις όλων των θεσμικών φορέων προς τον ΟΛΗ ήταν ξεκάθαρα να ακολουθηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να τηρηθούν οι διαδικασίες υγειούς ανταγωνισμού.
Παρά τα ανωτέρω ο ΟΛΗ προχώρησε σε απόφαση κατακύρωσης στην εταιρία με μειοδοσία - ρεκόρ!
Είναι προφανής η σκέψη κάθε σοβαρού ατόμου που κινείται στην αγορά και όχι μόνο, ότι μία τόσο μεγάλη έκπτωση όπως αυτή δημοσιεύεται, οδηγεί σε υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.
Όμως αυτό αφορά σε θέματα εταιριών. Το μεγάλο ερωτηματικό τίθεται ως προς τις ενέργειες του ΟΛΗ.
Ο ΟΛΗ με  μία εντελώς πρόσφατα δημοσιευμένη πρόχειρη απόφασή του με την οποία γίνεται αποδεκτό ότι δεν έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει οικονομική ανάλυση από την μειοδότρια εταιρία, όπως σαφώς προβλέπεται από την νομοθεσία, προχώρησε σε αποδοχή μιας απίστευτα χαμηλής προσφοράς, που θυμίζει τα καμώματα των κατασκευαστικών εταιριών.

Τα εύλογα ερωτηματικά

-    Ποιο κράτος δικαίου υπάρχει και πως επιτέλους εφαρμόζεται;
-    Πέρα από το οικονομικό σκέλος που από μόνο του βγάζει κραυγές αθέμιτου ανταγωνισμού, ποιο είναι το ενδιαφέρον και η ευθύνη των αρμοδίων του ΟΛΗ για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στο λιμάνι, περιβαλλοντικούς και πλημμελούς εξυπηρέτησης των πλοίων;
-    Μήπως τελικά ενόψει ιδιωτικοποιήσεων/παραχωρήσεων των λιμανιών ορισμένοι σπεύδουν να δημιουργήσουν προβλήματα;
Οι ιδιωτικοποιήσεις ή παραχωρήσεις αφορούν σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων της Κυβέρνησης, όσο και αν ορισμένοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν.
Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να λειτουργήσουν παραγωγικά χωρίς την δημιουργία προσχωμάτων που τελικά αποβαίνουν σε βάρος του δημοσίου, του κοινού καλού, της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της λιμενική βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης