Capital Link: Η στροφή στην καθαρή ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ξηρού φορτίου

Capital Link: Η στροφή στην καθαρή ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ξηρού φορτίου
Η αγορά ξηρού φορτίου στο σύνολο της είναι σε υγιή κατάσταση, ωστόσο ορισμένα από τα κύρια προϊόντα, όπως ο άνθρακας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους εκτιμά η Capital Link
Ο Δείκτης Baltic Dry κατέγραψε  πρόσφατα νέο υψηλό στις 1.727 μονάδες, επίπεδο που είχε φθάσει στις αρχές του 2014.
Το νέο υψηλό ήρθε την κατάλληλη ώρα για να ηρεμήσει τους φόβους της αγοράς ότι η πολυαναμενόμενη ενίσχυση  του τελευταίου τριμήνου  είχε φτάσει σε πρώιμο ρυθμό, μετά από αρκετές μικρές διορθώσεις που σημειώθηκαν πριν από εβδομάδες.
Με τον μέσο όρο Capesize T / C να σπάει τα US $ 30,000 ανά ημέρα ,η θετική στάση στην αγορά φαίνεται τώρα να ενισχύεται.
Όμως δεδομένης της ασταθούς φύσης της ναυτιλίας, μιας βιομηχανίας ιδιαίτερα επιρρεπή σε αστάθεια και υπερβολή, τίποτα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Link.
Προς το παρόν, η αγορά ξηρού φορτίου στο σύνολο της είναι σε υγιέστερη κατάσταση, ωστόσο ορισμένα από τα κύρια προϊόντα του εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους.
Η ανάπτυξη των εισαγωγών άνθρακα στην Κίνα περιορίσθηκε φέτος, καθώς η άνοδος κατά περίπου 23%  που σημείωσε το 2016 μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι υπήρξε μια αναπάντεχη ανοδική πορεία φέτος στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ ταυτόχρονα οι όγκοι εισαγωγών άνθρακα είναι κάτω από τα μέγιστα επίπεδα του 2013 και 2014.
Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα, που αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού ποσού η απότομη πτώση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γενική επιδείνωση της αγοράς ξηρού χύμα.
Η πρόσφατη τάση στην Κίνα προς την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο για τις συσχετισμένες ενεργειακές της ανάγκες με το κλείσιμο αρκετών ορυχείων και χαλυβουργείων φέτος είναι  ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ταυτόχρονα, με την εγχώρια παραγωγή να «αγωνίζεται» κάτω από τις  κυβερνητικές πιέσεις που επέβαλαν κλεισίματα μονάδων, οι αγοραστές έχουν  στρέψει την προσοχή τους προς τις εισαγωγές υψηλότερης ποιότητας.
Από την άλλη πλευρά λόγω των πρόσφατων ειδήσεων σχετικά με την έλλειψη φυσικού αερίου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, σε συνδυασμό με στοιχεία που δείχνουν αύξηση κατά 3,6%, των αποστολών άνθρακα το Νοέμβριο, (σε σχέση με τον Οκτώβριο) στους 22 εκατομμύρια τόνους εκτιμάται ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει και μπορεί ακόμα να οδηγήσει την αγορά.
Όταν κοιτάζουμε όμως την παγκόσμια εικόνα, τα πράγματα παίρνουν ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα επισημαίνει η Capital Link.
Το συνολικό θαλάσσιο εμπόριο παρουσίασε πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος, παρά την υστέρηση που παρατηρήθηκε στις εισαγωγές της Κίνας καθώς  χώρες
όπως η Νότια Κορέα σημείωσαν απότομη άνοδο του όγκου εισαγωγών, στήριξαν την αγορά.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν φαίνονται ρόδινες όμως.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι αυτοί που παρουσιάζουν - κατά το μεγαλύτερο μέρος - αναιμικά επίπεδα ανάπτυξης στις εισαγωγές, ενώ οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως
όπως η Ινδία, που κάποτε θα θεωρείτο ως η πρωταθλήτρια αγορά, επιδιώκουν επίσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα και στρέψουν την προσοχή τους σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Με την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνονται πιο ανταγωνιστικές, μακροπρόθεσμα η πρόβλεψη της κατανάλωσης άνθρακα βρίσκεται σε ύφεση, γεγονός που θα έχει σημαντική επίδραση στο ναυτιλιακό εμπόριο του τρίτου μεγαλύτερου ξηρού χύδην φορτίου εμπόρευμα.
Βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η Capital Link, οι στόχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα έχουν επηρεάσει θετικά τις εισαγωγές άνθρακα, και για το πόσο καιρό θα συνεχισθεί αυτή η θετική τάση, που έχει απέναντί της την γενική αποστροφή της παγκόσμιας ενέργειαςπρος το εμπόρευμα, είναι κάτι για το οποίο, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε που θα οδηγήσει.


www.worldenergynews.gr

panagiotis