Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P και 0,6% για τον Nasdaq

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον S&P  και 0,6% για τον Nasdaq

375 μονάδες έχασε ο Dow

Υποχώρηση στη Wall Street την Πέμπτη, αφού τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και επίμονο πληθωρισμό.


Ο Dow Jones υποχώρησε 375 μονάδες, ή 0,98% στις 38.085 μονάδες
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,46% στις 5.048 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,5% στις 738,9 μονάδες
O Nasdaq έχασε 0,64% στις 15.611 μονάδες.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,4%.

Μαζί με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για το τρίμηνο, η έκθεση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ρυθμό 3,4%, πολύ πάνω από την άνοδο 1,8% του προηγούμενου τριμήνου. Αυτό προκάλεσε ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό και έθεσε υπό αμφισβήτηση εάν η Federal Reserve θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα. Συνολικά, και τα δύο ευρήματα υποδηλώνουν ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον —δηλαδή, έναν συνδυασμό επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού— και θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν ακόμη αντίθετο άνεμο στους διαμορφωτές πολιτικής που προχωρούν.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αριθμοί δεν φαίνεται να είναι πράσινο φως ούτε για τους ταύρους ούτε για τις αρκούδες... η αβεβαιότητα είναι απίθανο να μειώσει τις πιέσεις σε μια αγορά που βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση από πέρυσι», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων στο E*Trade από την Morgan Stanley.

Μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, οι traders περιόρισαν τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Τα στοιχεία διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης