Εξοικονομώ

Δέκα «χρυσοί» κανόνες που μειώνουν κατ’ ελάχιστον 300 ευρώ τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού

Δέκα «χρυσοί» κανόνες που μειώνουν κατ’ ελάχιστον 300 ευρώ τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού
Η λίστα αγορών στο super market, η μετακίνηση στη πόλη με μετρό και λεωφορεία, η καταγραφή των καθημερινών δαπανών, αλλά και ο περιορισμός του καπνίσματος μπορούν να συμβάλουν στη δραστική μείωση των εξόδων μιας οικογένειας
Κι όμως υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να περιορίσουμε τα έξοδα και να εξοικονομήσουμε χρήματα από το να ακολουθήσουμε τις πρακτικές του αρχιτσιγκούνη Σκρουτζ Μακ Ντακ.
Και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από την εφαρμογή ενός σύγχρονου «δεκάλογου» ορθής οικονομικής διαχείρισης του οικογενειακού προϋπολογισμού που μπορεί να βοηθήσει το κάθε νοικοκυριό να μειώσει – σύμφωνα με υπολογισμούς – κατά τουλάχιστον 300 ευρώ τις μηνιαίες δαπάνες του.
Ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η εξοικονόμηση ακόμη και του ελάχιστου αυτού ποσού ενδεχομένως να αποτελεί ζωτικής σημασίας υπόθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο «δεκάλογος» εξοικονόμησης χρημάτων που παρουσιάζει το World Energy News δεν περιορίζει στο παραμικρό τις ουσιώδεις και βασικές ανάγκες του νοικοκυριού, καθώς στοχεύει στον καλύτερο έλεγχο των εξόδων και την εξασφάλιση αγαθών και υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Οι δέκα «χρυσοί» κανόνες για οικονομία χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τίποτα από τις καθημερινές μας συνήθειες και απολαύσεις, είναι οι εξής:  

•    Κρατάμε σημειώσεις με τα έξοδα που κάνουμε καθημερινά. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο και …κουραστικό, είναι μια πολύ απλή διαδικασία που βοηθά ουσιαστικά να ελέγχουμε τα έξοδα και να γλυτώνουμε χρήματα. Σε ένα ημερολόγιο σημειώνουμε σε καθημερινή βάση τα έξοδα, έτσι ώστε στο τέλος του μήνα να εντοπίζουμε τυχόν περιττές αγορές ή υπηρεσίες, τις οποίες αποφεύγουμε να επαναλάβουμε στο μέλλον. Η καταγραφή των εξόδων δεν απαιτεί περισσότερο από 2 – 3 λεπτά την κάθε ημέρα και μπορεί να γίνει όταν έχουμε λίγο διαθέσιμο χρόνο (π.χ. όταν επιστρέφουμε στο σπίτι με το μετρό ή το λεωφορείο, όταν απολαμβάνουμε τον απογευματινό μας καφέ). Για διευκόλυνσή μας, κρατάμε τις αποδείξεις των αγορών που πραγματοποιούμε, έτσι ώστε να μη ξεχάσουμε να καταγράψουμε κάποια από τα έξοδά μας.

•    Δεν αφήνουμε απλήρωτους λογαριασμούς. Το να μην πληρωθεί ένας λογαριασμός μπορεί να μας διευκολύνει προσωρινά, ωστόσο είναι περισσότερο από βέβαιο πως τον επόμενο μήνα ο ίδιος λογαριασμός θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μάλιστα, αν πρόκειται για περισσότερους από έναν απλήρωτους λογαριασμούς, τότε με μαθηματική ακρίβεια το νοικοκυριό θα οδηγηθεί κάποια στιγμή σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της συσσώρευσης χρεών.


Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις η μη έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών έχει ως συνέπεια επιπρόσθετες επιβαρύνσεις (π.χ. καταβολή τελών για επανασύνδεση τηλεφώνου ή ρεύματος). Αντίθετα, πολλές επιχειρήσεις όπως π.χ. οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος προσφέρουν εκπτώσεις (συνήθως περί το 10% επί της τελικής τιμής του λογαριασμού) σε εκείνους τους πελάτες που εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλές τους.

•    Βάζουμε ξανά στη ζωή μας τον κουμπαρά – γουρουνάκι. Ο κλασικός κουμπαράς – γουρουνάκι, όσο κι αν φαντάζει παιδική ανάμνηση, μπορεί και πρέπει να ξαναμπεί στη ζωή μας. Αποταμιεύοντας σταθερά ένα πολύ μικρό ποσό την εβδομάδα (π.χ. 5 ευρώ), καθώς και τα κέρματα που βρίσκουμε «ξεχασμένα» στις τσέπες, στο πορτοφόλι ή την τσάντα μας,  είναι δυνατόν κάθε έξι μήνες να συγκεντρωθεί χωρίς καν να το καταλάβουμε ένα ικανό ποσό για να εξοφλήσουμε λογαριασμούς ή να αγοράσουμε κάτι που θέλουμε χωρίς να ξοδέψουμε «μαζεμένα» χρήματα από το μισθό μας. Ασφαλώς για να πετύχει τον στόχο του ο κουμπαράς, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τον ανοίξουμε πριν από το εξάμηνο.

•    Προτιμούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας μέσα στη πόλη. Η χρήση του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με το κόστος της μετακίνηση εντός της πόλης με το αυτοκίνητο. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει μόλις 30 ευρώ, δηλαδή όσα χρήματα περίπου χρειάζονται για τον εβδομαδιαίο εφοδιασμό με καύσιμα του ΙΧ προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις ίδιες διαδρομές.


Επιπλέον, όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, τόσο περιορίζουμε τις φθορές του και επιμηκύνουμε χρονικά τα διαστήματα μεταξύ των τακτικών σέρβις, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος συντήρησής του. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

•    Περιορίζουμε ή ακόμη καλύτερα κόβουμε το κάπνισμα. Με δεδομένο πως ο μέσος καπνιστής αγοράζει τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, το κόψιμο ή έστω και ο περιορισμός του καπνίσματος έχει άμεση οικονομική ωφέλεια, πέρα ασφαλώς από το ανεκτίμητο κέρδος σε ότι έχει να κάνει με την υγεία. Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος για την αγορά τσιγάρων ξεπερνά συνήθως τα 100 ευρώ. Έτσι, σε περίπτωση που ένας καπνιστής αποφασίσει να μειώσει έστω στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει την ημέρα, τότε γλυτώνει τουλάχιστον 50 – 60 ευρώ το μήνα, ποσό που μπορεί να καλύψει άνετα μία ή ακόμη και δύο άλλες σημαντικότερες ανάγκες του (π.χ. την αγορά κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την πληρωμή του λογαριασμού του σταθερού τηλεφώνου – internet στο σπίτι).

•    Επιλέγουμε προϊόντα που είναι σε προσφορά. Όταν κάνουμε αγορές προϊόντων που δεν έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως π.χ. αφρόλουτρα, σαμπουάν, είδη καθαριότητας - υγιεινής, χαρτικά κτλ., επιλέγουμε εκείνα που είναι σε προσφορά. Σχεδόν κάθε εβδομάδα όλα τα super markets έχουν έκπτωση τουλάχιστον 30% σε πολλά από αυτά τα είδη, ενώ προσφέρουν με την αγορά ενός προϊόντος ακόμη ένα δωρεάν ή με τα ίδια χρήματα δίνουν περισσότερη ποσότητα προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό, είτε εξοικονομούμε άμεσα χρήματα (στην περίπτωση της έκπτωσης επί της τιμής) είτε δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα για παρόμοιες αγορές το επόμενο διάστημα (στην περίπτωση της προσφοράς δωρεάν επιπλέον ποσότητας προϊόντος). Τα φυλλάδια των υπεραγορών βοηθούν να εντοπίσουμε εύκολα τα προϊόντα εκείνα που βρίσκονται σε προσφορές την τρέχουσα κάθε φορά περίοδο. Οπότε είναι σκόπιμο, όταν «πέφτουν» στα χέρια μας, να ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στα φυλλάδια των super markets.
 
•    Μένουμε «πιστοί» στη λίστα των αγορών που ετοιμάζουμε πριν πάμε στο super market. Σίγουρα σε κάθε «επίσκεψή» μας στο super market φεύγουμε με περισσότερες αγορές απ’ όσες θέλαμε και παράλληλα με λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι από εκείνα που υπολογίζαμε πως θα μας περίσσευαν. Για να μην ξανασυμβεί το σύνηθες αυτό φαινόμενο, καλό είναι πριν πάμε για αγορές τροφίμων ή άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης να ετοιμάζουμε μια λίστα με τα απαραίτητα προϊόντα και τις ποσότητες του καθενός. Φυσικά, η λίστα από μόνη της δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της εξοικονόμησης χρημάτων, εάν εμείς δεν την τηρούμε με «στρατιωτική πειθαρχία» και δεν αγοράζουμε μόνο τα προϊόντα που αναφέρονται σ’ αυτή.


Επιπλέον, ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων για να αποφύγουμε να αγοράσουμε κάτι που θα είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτιμούμε τις μικρές ποσότητες ειδών διατροφής (κυρίως φρούτα, λαχανικά και αλλαντικά), ώστε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο αυτά να μην καταναλωθούν έγκαιρα και επομένως να υποχρεωθούμε να τα πετάξουμε. Ειδικά σε ότι αφορά στα φρούτα και τα λαχανικά, καλό είναι τα προμηθευόμαστε από κάποια λαϊκή αγορά, καθώς οι τιμές είναι συνήθως χαμηλότερες. Μάλιστα, στη λαϊκή αγορά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμη πιο φθηνά τα προϊόντα που χρειαζόμαστε αν κάνουμε τις αγορές μας λίγο μετά το μεσημέρι, όταν δηλαδή οι παραγωγοί χαμηλώνουν τις τιμές. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως είναι καλό να αποφεύγουμε κάνουμε τις αγορές προϊόντων διατροφής όταν είμαστε νηστικοί, γιατί έτσι είναι πολύ πιθανόν να παρασυρθούμε και να αγοράσουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε.

•    Εφαρμόζουμε πρακτικές εξοικονόμησης σε φως, νερό, τηλέφωνο. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων ενός νοικοκυριού δαπανάται για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας που δεν είναι άλλες από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, την υδροδότηση και την επικοινωνία. Ακολουθώντας απλές πρακτικές εξοικονόμησης είναι δυνατόν να περιορίσουμε περί το 30% τα μηνιαία έξοδα χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουμε ουσιαστικά τις καθημερινές μας ανάγκες και συνήθειες. Έτσι, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας LED, η αποσύνδεση από την πρίζα των ηλεκτρικών συσκευών όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και η λειτουργία ενεργοβόρων συσκευών όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων τις ώρες που ισχύει το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα είμαι μερικές από αυτές τις πρακτικές για να μειώσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος. Επίσης, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις προσφορές των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και να εξασφαλίσουμε φθηνότερο ρεύμα. Το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και στην περίπτωση του τηλεπικοινωνιακού φορέα, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα με χαμηλή χρέωση που θα καλύπτει τις ανάγκες της επικοινωνίας μας. Σε ότι αφορά στην παροχή νερού, ελέγχουμε για τυχόν διαρροές, δεν πλένουμε τα πιάτα με το νερό της βρύσης να «τρέχει» άσκοπα και προτιμούμε τα σύντομα ντους από το μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα.    

•    Αξιοποιούμε τα παλαιά ρούχα της γκαρνταρόμπας μας. Συνήθως τα περισσότερα από τα ρούχα που έχουμε στη ντουλάπα δεν τα φοράμε, είτε επειδή δεν μας «κάνουν», είτε επειδή δεν μας αρέσουν πλέον. Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε με ένα μικρό κόστος (3 – 5 ευρώ) να τα δώσουμε για μεταποίηση (στένεμα ή άνοιγμα), γλυτώνοντας τα πολύ περισσότερα χρήματα που θα δίναμε για να αγοράσουμε ένα καινούριο παντελόνι ή παλτό. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορούμε να τα πουλήσουμε στα ειδικά καταστήματα second hand και με τα χρήματα που θα εξασφαλίσουμε να αγοράσουμε εκείνο το είδος ένδυσης – υπόδησης που έχουμε «βάλει στο μάτι».

•    Έχουμε στο πορτοφόλι μας μόνο χρεωστικές κάρτες. Όπως είναι γνωστό, ο συνδυασμός αγορές και πιστωτική κάρτα αποβαίνει σχεδόν πάντα καταστροφικός για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με την πιστωτική κάρτα, έχοντας την εντύπωση πως δεν ξοδεύουμε μετρητά, παρασυρόμαστε και συνήθως κάνουμε αγορές αγαθών ή υπηρεσιών που δεν είναι άμεσης ανάγκης.


Με τον τρόπο αυτό προσθέτουμε έξοδα που «ρίχνουν» εντελώς έξω τον μηνιαίο οικονομικό προγραμματισμό μας και μάλιστα για αρκετούς μήνες μετά από τη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Είναι λοιπόν προτιμότερο να έχουμε μαζί μόνο τις χρεωστικές μας κάρτες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον διαθέτουμε το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό μας λογαριασμό και επιπλέον δεν μας επιβαρύνουν με επιτόκια. Φυσικά, μπορούμε να διαθέτουμε πιστωτική κάρτα, την οποία ωστόσο δεν την έχουμε μαζί μας κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια, παρά μόνο όταν πρόκειται να κάνουμε μια απολύτως απαραίτητη αγορά και δεν διαθέτουμε άμεσα το ζητούμενο ποσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης