Εξοικονομώ

Κλιματιστικό: Όταν απλουστεύεται η διαδικασία της έρευνας

Κλιματιστικό: Όταν απλουστεύεται η διαδικασία της έρευνας

Δεν είναι και τόσο απλή η αγορά ενός κλιματιστικού καθώς απαιτεί λεπτομερή έρευνα

Πόσο σοφή είναι άραγε η λαϊκή ρήση «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»; Πάρα πολύ σοφή και βρίσκει ανταπόκριση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Στην δική μας περίπτωση που αγγίζει την πλευρά της εξοικονόμησης, θα διαβάσουμε μαζί τις κινήσεις εκείνες που θα μας εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αγορά του κλιματιστικού, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε μια «ανάσα» από το καλοκαίρι.

Οι εύλογες απορίες μας:

1.Το κλιματιστικό που πρέπει να μπει σε κάθε δωμάτιο έχει καμία σχέση με το μέγεθος του δωματίου?

2.Το δωμάτιο που θέλω να βάλω το κλιματιστικό το πιάνει πολύ - λίγο - καθόλου ο ήλιος;

3.Μήπως το δωμάτιο που θέλω να βάλω κλιματιστικό είναι η κουζίνα;

4.Πόσα άτομα είναι συνήθως σε αυτό το δωμάτιο;

5. Υπάρχουν πολλοί τύποι κλιματιστικών;

6.Ποιος τύπος κλιματιστικού είναι ο καλύτερος;

7. Εγώ θέλω να χρησιμοποιώ το κλιματιστικό μου μόνο νύχτα;

8. Το περιβάλλον και η τσέπη μου

9. Άκουσα ότι τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter είναι τα καλύτερα. Ισχύει? Και αν ναι γιατί?

10. Θόρυβος, τοποθέτηση, συντήρηση

Πολλές ερωτήσεις και όλες αυτές για ένα κλιματιστικό;

Δηλαδή αν θελήσουμε να αγοράσουμε σπίτι πρέπει να κάνουμε οικογενειακό συμβούλιο;

Προφανώς και αστειευόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  από την άλλη να υποτιμήσουμε τη διαδικασία της αγοράς ενός κλιματιστικού, καθώς οι ανάγκες του καθενός από εμάς είναι διαφορετικές και έχουν άλλο βάθος και μέγεθος στη λέξη που λέγεται πορτοφόλι.

Κεφάλαιο: Απαντήσεις!

1.Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι των αποριών, επισημαίνεται ότι το βασικότερο κριτήριο δεν πρέπει να αποτελεί η τιμή αφού είναι εξαιρετικά πιθανό μια ακριβότερη συσκευή να μας εξασφαλίσει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας κι έτσι να κάνουμε γρήγορα απόσβεση κι επιπλέον ένα φθηνό κλιματιστικό ενδέχεται μελλοντικά να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορεί να μας αναγκάσουν ακόμη και να το αντικαταστήσουμε.

2. Συμβατικό κλιματιστικό ή με inverter;

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών είναι ότι τα inverter κοστίζουν περισσότερο αλλά καταναλώνουν λιγότερο-κατά κανόνα και υπό προϋποθέσεις, ενώ τα συμβατικά κλιματιστικά είναι φθηνότερα να τα αγοράσει κανείς αλλά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή μας, μεταξύ συμβατικού ή inverter θα πρέπει να είναι, εκτός από το διαθέσιμο τη συγκεκριμένη στιγμή budget, το πόσο πολύ θα λειτουργεί η συσκευή.

Εάν για παράδειγμα κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό του 1 ώρα την ημέρα σίγουρα δεν τον συμφέρει η αγορά κλιματιστικού inverter, καθώς είναι αρκετά πιο ακριβό και δεν θα προλάβει να αποσβέσει τη διαφορά τιμής με το συμβατικό.

Από την άλλη μεριά αν κάποιος δουλεύει το κλιματιστικό επί μονίμου βάσεως (8 με 12 ώρες τη μέρα) τότε και μόνο τότε είναι συμφέρουσα η αγορά κλιματιστικού τύπου inverter.

 

Η επιλογή κλιματιστικού έχει άμεση σχέση με τον χώρο που θέλεις να καλύψεις.

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού είναι να διαπιστώσεις πόσα BTU/h χρειάζεται να είναι το κλιματιστικό που θα επιλέξεις για να καλύψει επαρκώς τον χώρο σου με την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει ενδεικτικά την σχέση BTU με τα τετραγωνικά μέτρα χωρίς βέβαια να υπολογίζονται και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, όπως ο βαθμός μόνωσης της κατοικίας, οι ειδικές καιρικές συνθήκες στην περιοχή, το είδος της κατασκευής, σε ποιόν όροφο βρίσκεται ο χώρος κλπ.

Ενεργειακή κλάση

Τα ενεργειακής κλάσης Α κλιματιστικά είναι αρκετά ακριβότερα και μπορούμε να τα επιλέξουμε σε περίπτωση συνεχούς χρήσης του κλιματιστικού. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του κλιματιστικού, τόσο πιο αποδοτική και οικονομική είναι η επιλογή μιας μεγαλύτερης κλάσης.

Δώστε σημαντική προσοχή στις παρακάτω ιδιότητες πο συνδέονται άμεσα με το κλιματιστικό και τη λειτουργία του: αθόρυβη λειτουργία, φίλτρο κλιματισμού αέρα, επώνυμο brand και σύνδεση με το internet.

Η αποδοτικότητα των κλιματιστικών μπορεί να μετρηθεί με βάση τους δείκτες SCOP/SEER που δείχνουν σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος της συσκευής κλιματισμού.  Μάλιστα, με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κλιματιστικά από το 2013 και έπειτα οφείλουν να φέρουν εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο ψύξης (SEER) και εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο θέρμανσης (SCOP), καθώς και δείκτες θορύβου (dB).

Όσον αφορά το wifi, δεν είναι κατακριτέο να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του κλιματιστικού σου, απαντώντας σε αυτούς που θεωρούν τη συγκεκριμένη λειτουργία περριτή.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η βάση πάνω στην οποία θα «πατήσετε» για να εξαντλήσετε το κομμάτι «έρευνα» της αγοράς του κατάλληλου κλιματιστικού, καθώς η ύπαρξη του ανταγωνισμού προσφέρει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή.

 

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης