ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

29/03/2018 08:30

Εξοικονόμηση έως και 250 ευρώ το χρόνο με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος στο σπίτι

Η λειτουργία των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες μειώνει σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
Ιδιαίτερα συμφέρουσα φαίνεται να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για μια οικογένεια από τη χρήση του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ. Σίγουρα, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να υποτιμηθεί, αν συνυπολογίσουμε τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας.
Προτού εξηγήσουμε αναλυτικά τις πλευρές του νυχτερινού τιμολογίου, αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η οικογενειακή κατανάλωση τόσο περισσότερο συμφέρει η χρήση του νυχτερινού τιμολογίου. Μόνο για όσα νοικοκυριά έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο δεν φαίνεται να συμφέρει, εκτός κι αν ανεβάσουν τη χρήση του νυχτερινού πάνω από τις 150 kWh, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος του αντίστοιχου τέλους.


Ωράριο Νυχτερινού Τιμολογίου

Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

• 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
• 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Θερινή περίοδος: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

· 23:00-07:00

Αναφορικά με το συνεχές ωράριο (Όλο το έτος : 23:00 έως 07:00) το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ, (Δίκτυο Διανομής) δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας). Ενημερωθείτε από τα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ (link: http://www.deddie.gr/el/upiresies/simeia-eksupiretisis) για τις περιοχές που λειτουργεί το σύστημα ΤΑΣ.


Πως θα εγκαταστήσετε το νυχτερινό τιμολόγιο

Για να ενεργοποιηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει ο καταναλωτής να τοποθετήσει, εάν δεν υπάρχει ήδη, σε συνεργασία με ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, έναν αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Σε περίπτωση που πρόκειται περί ενοικιαστή, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
Στη συνέχεια πρέπει να κατατεθεί αίτηση σε κατάστημα της ΔΕΗ, με ορισμένα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ), και διαμορφώνεται νέο συμβόλαιο.
Το κόστος είναι 34 ευρώ, με επιπλέον τον ΦΠΑ.
Οι περισσότερες νέες οικοδομές έχουν ήδη αυτή την υποδομή.
Στις κατασκευές της δεκαετίας του 70 οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις συνήθως δεν έχουν την απαραίτητη διατομή για τη διέλευση του επιπλέον μπλέ καλωδίου ενώ μπορεί να μην υπάρχει και καλώδιο γείωσης που είναι επίσης απαιτούμενο για να γίνει η αίτηση στη ΔΕΗ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ηλεκτρολόγος συνήθως περνάει το επιπλέον καλώδιο εξωτερικά και τοποθετεί γείωση στην εγκατάσταση που επίσης συνδέεται με τον πίνακα με εξωτερικό καλώδιο.

Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες από τον ηλεκτρολόγο:

Να υποβληθεί αίτηση για εγκατάσταση νέου ρολογιού για το νυχτερινό ρεύμα στη ΔΕΗ. Κατά την υποβολή της αίτησης χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και το ΑΦΜ του αιτούντος.
Να υποβληθεί στη ΔΕΗ μαζί με την αίτηση, μια Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου όπου θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης που τοποθετήθηκε. (Αν προϋπήρχε ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης δεν απαιτείται νέα ΥΔΕΕ).
Να καταβληθεί συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ για τη χορήγηση του νυχτερινού τιμολογίου.

Τα βασικά οφέλη από την χρήση του νυχτερινού τιμολογίου

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νυχτερινό τιμολόγιο συμβάλλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας με πολυποίκιλα μέτρα.
Ειδικότερα, θα αποφευχθεί ή τουλάχιστον θα περιοριστεί η αλόγιστη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών.
Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρισμού από το πλυντήριο ρούχων που αντιστοιχούν στο 5,1% του συνόλου και το πλυντήριο πιάτων (2,8%) μπορεί να μας αποφέρει σημαντικά οφέλη εάν προγραμματιστούν τις ώρες μειωμένης τιμής.
Σε αυτές τις δραστηριότητες συγκαταλέγονται και το μαγείρεμα του φαγητού (ειδικά για εργαζομένους, που μαγειρεύουν από το βράδυ για την επομένη) και το σιδέρωμα.
Τέλος, η ύπαρξη μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου μπορεί να μειώσει αντικειμενικά το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς ο νυχτερινός φωτισμός, η λειτουργία του ψυγείου για το ένα τρίτο της ημέρας, αλλά και άλλων συσκευών (π.χ. υπολογιστής ή τηλεόραση) μπορούν να συνδυαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό κλειδί για την επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων και της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, εφόσον η πλειοψηφία των ηλεκτρικών συσκευών διαθέτει επιλογές χρονικού προγραμματισμού έτσι ώστε να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένες ώρες.
Από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της οικιακής κατανάλωσης μειώνεται αισθητά, με διάφορους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι από 150 έως 250 ευρώ το χρόνο είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν από μια οικογένεια, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 30%.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018 09:08

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.