Εξοικονομώ

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: Ποιες κατοικίες εντάσσονται στο πρόγραμμα - Ποιες παρεμβάσεις λαμβάνουν χρηματοδότηση

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: Ποιες κατοικίες εντάσσονται στο πρόγραμμα - Ποιες παρεμβάσεις λαμβάνουν χρηματοδότηση
Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ
Επτά ημέρες απέμειναν για την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον ΙΙ» με το οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας, στον οικιακό κτιριακό τομέα, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.
Η στήλη του worldenergynews.gr ασχολήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τα εισοδηματικά κριτήρια του προγράμματος, τους δικαιούχους αλλά και τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων.
Σήμερα, θα εξετάσουμε με την βοήθεια των ανθρώπων της αγοράς τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις για να διευκολύνουμε το έργο σας και να είστε πλήρως ενημερωμένοι γύρω από την όλη διαδικασία.
Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλον νομιμοποιητικό έγγραφο.
Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.


Παράλληλα, να ξαναυπενθυμίσουμε ότι ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

Ποιες παρεμβάσεις κρίνονται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση;

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
Τα κουφώματα αλουμινίου, αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο θωράκισης του σπιτιού από τα κλιματολογικά φαινόμενα, τις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ συγχρόνως παρέχουν ασφάλεια απέναντι στους πιθανούς εισβολείς.
Μάλιστα, το αλουμίνιο ξεχωρίζει επειδή αποτελεί οικολογικό υλικό.


Μπορεί να ανακυκλωθεί χωρίς να χάσει τα πλεονεκτήματά του.
Παράλληλα τα ενεργειακά κουφώματα ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης και ηχομόνωσης και διαφέρουν από τα συμβατικά κουφώματα αφού διαθέτουν ειδικό μονωτικό υλικό το οποίο ξεχωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό μέρος.

2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
Το μεγαλύτερο προνόμιο της χρήσης των συστημάτων σκίασης είναι ότι συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των θερμοκρασιών μέσα στους χώρους σε ανεκτά επίπεδα και συνεπώς στη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
Πρόκειται για μία από τις πιο παραδοσιακές τεχνικές μόνωσης και γίνεται τοποθετώντας μονωτικά υλικά στους εσωτερικούς κατακόρυφους τοίχους, στα δοκάρια και στις κολώνες, αλλά και στην οροφή του σπιτιού.

Το χαμηλό κόστος εφαρμογής, και η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επιλογής.

4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης
Η αναβάθμιση ενός συστήματος θέρμανσης είτε είναι κεντρικό είτε ατομικό, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν το φυσικό αέριο για την θέρμανσή τους, καθώς κρίνεται επιβεβλημένη η επένδυση σε συστήματα θέρμανσης ή αυτοματισμού που επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στις μέρες μας.

5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης
Η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων είναι από τις πιο σημαντικές ενεργειακές επεμβάσεις στα κτίρια.
Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (μπάνιο, πλύσιμο, κλπ) αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό ποσοστό (περίπου 10-15%) επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια (κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, κλπ)
Για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιούνται κυρίως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόϊλερ συνδεδεμένο με λέβητα), ηλεκτρισμός (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας) και ηλιακή ενέργεια (Ηλιακοί θερμοσίφωνες ή Κεντρικά Ηλιακά Συστήματα).
Τέλος τα συστήματα αυτά δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου συντήρηση γιατί λειτουργούν με χαμηλές θερμοκρασίες, δεν επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον και δεν έχουν πολύπλοκους αυτοματισμούς.

Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις που εντάσσονται στο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» συνοδεύτηκαν από επεξήγηση και ενδεικτικές επιλογές που έχουν κοινό παρανομαστή την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν αναλυτικές προτάσεις για την καλύτερη δυνατή επιλογή σας σε κάθε μια από τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται.


Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης