Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Μείωση 25% στο κόστος της θέρμανσης με τη σωστή παραλαβή πετρελαίου – Τα σημεία – κλειδιά που περιορίζουν τη δαπάνη

Μείωση 25% στο κόστος της θέρμανσης με τη σωστή παραλαβή πετρελαίου – Τα σημεία – κλειδιά που περιορίζουν τη δαπάνη
Η γνώση της χωρητικότητας της δεξαμενής και η σχολαστική μέτρηση πριν και μετά το γέμισμά της με το καύσιμο, εξαλείφουν το ενδεχόμενο απάτης κατά την παράδοση και γλυτώνουν χρήματα για το νοικοκυριό
Επειδή ως γνωστόν «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», έτσι και στην περίπτωση της οικονομίας στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η προσπάθεια για να περιοριστεί η σχετική δαπάνη ξεκινά από την παραλαβή του καυσίμου.
Το γέμισμα της δεξαμενής του πετρελαίου θέρμανσης σε μια πολυκατοικία ή σε μία μεμονωμένη κατοικία με την ποσότητα και την ποιότητα καυσίμου που έχει πληρώσει ο καταναλωτής, δεδομένης της διάστασης του φαινομένου της νοθείας και των τεχνασμάτων που σκαρφίζονται κάποιοι για να παραδίδουν λιγότερα λίτρα από εκείνα που έχουν παραγγελθεί, δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή μιας και η απροσεξία – παράβλεψη μπορεί να κοστίσει ακριβά στην τσέπη του καθενός.
Ιδίως δε στη σημερινή εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών έχει καταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης από ένα αναγκαίο αγαθό σε πραγματικό είδος πολυτελείας.
Μάλιστα η απόκλιση μεταξύ της ποσότητας πετρελαίου που έχει πληρώσει ένα νοικοκυριό και αυτής που τελικά παραλαμβάνει (εφόσον δεν κάνει το απαιτούμενο έλεγχο), υπολογίζεται πως επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με επιπλέον 25% τουλάχιστον κατά μέσο όρο σε ότι αφορά στη δαπάνη για την εξασφάλιση θέρμανσης.  
Με άλλα λόγια, η παραλαβή της σωστής ποσότητας καυσίμου οδηγεί καταρχάς σε εξοικονόμηση του ¼ της σχετικού κόστους, ενώ αν συνδυαστεί με ορθολογική χρήση του συστήματος θέρμανσης (θερμοστάτης στους 20ο C, κλείσιμο χαραμάδων, συχνός εξαερισμός των καλοριφέρ, συντήρηση καυστήρα κτλ) μπορεί να επιτευχθεί οικονομία μέχρι σε ποσοστό 40%.  

Απαραίτητη η ογκομέτρηση της δεξαμενής

Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει παραλαβή της σωστής ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα από κάθε άμεσα ενδιαφερόμενο μιας και δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα ή δαπανηρά συστήματα.
Το μόνο που απαιτείται είναι ο καταναλωτής να διαθέτει μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο.


Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, πως για να γίνει με απόλυτο ορθό τρόπο η παραλαβή της ποσότητας καυσίμου που έχει πληρώσει ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ογκομέτρηση της δεξαμενής, έτσι ώστε να γνωρίζει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο κάθε εκατοστό αυτής.
Ενδεικτικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ένωση καταναλωτών Ελλάδας σε σχετικό ενημερωτικό της δελτίο, για μια δεξαμενή που έχει διαστάσεις δύο μέτρα μήκος, ένα μέτρο πλάτος και ένα μέτρο ύψος, ο όγκος της είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα.
Η δεξαμενή με τις συγκεκριμένες διαστάσεις, λοιπόν, μπορεί να γεμίσει με 2.000 λίτρα καυσίμου.
Επομένως, αφού στα 100 εκατοστά (δηλαδή ένα μέτρο) που είναι το ύψος της δεξαμενής αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο κάθε ένα εκατοστό αντιστοιχούν 20 λίτρα πετρελαίου.
Επισημαίνεται, επίσης, πως ένας τόνος πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα, ενώ σήμερα η τιμή του λίτρου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 0,96 ευρώ.  
Η τιμή στην οποία διαθέτει ένα πρατήριο το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί σίγουρα ένα καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή του από τον καταναλωτή, ωστόσο καλό είναι αυτός να απευθύνεται κυρίως σε πρατήρια που γνωρίζει και εμπιστεύεται ώστε να αποφύγει ή έστω να περιορίσει το ενδεχόμενο της παραλαβής νοθευμένων καυσίμων.

Μάτια δεκατέσσερα

Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνει η διαδικασία της παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης από το βυτιοφόρο, αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος – είτε σκοπίμως είτε όμως και από λάθος – να μπει στη δεξαμενή λιγότερη ποσότητα από εκείνη που έχει παραγγείλει και πληρώσει ο καταναλωτής.
Οφείλει, λοιπόν, ο ίδιος να ακολουθήσει στην εξής διαδικασία:
•    Να μετρήσει μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου που έφερε το πετρέλαιο, πόσα ακριβώς εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει η παραλαβή της νέας ποσότητας. Κατά τη μέτρηση, η ξύλινη ή μεταλλική βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά μέσα στη δεξαμενή. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να μετρηθεί και το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του. Έτσι, αν στη δεξαμενή με χωρητικότητα 2.000 λίτρων υπήρχαν ήδη 12 εκατοστά πετρελαίου πριν τη νέα προμήθεια και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε το πρατήριο έχει παραδώσει 1.760 λίτρα πετρελαίου (100 – 12 εκατοστά x 20 λίτρα ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής).


•    Η μέτρηση πρέπει να γίνει λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης και όχι ευθύς αμέσως, έτσι ώστε να «κάτσει» ο αφρός του πετρελαίου.
•    Πρέπει απαραίτητα πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχει αναγραφεί το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά τη νέα παράδοση καυσίμου.
•    Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, σε αντίθεση με το πετρέλαιο κίνησης που έχει πράσινο χρώμα.
•    Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία και ο καταναλωτής αμφισβητεί το ακριβές της παραληφθείσας ποσότητας πετρελαίου, θα πρέπει στην απόδειξη παραλαβής να σημειώσει την ένδειξη «Με επιφύλαξη» πριν υπογράψει και ακολούθως να απευθυνθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520.
Βέβαια, πέρα από την παραλαβή της σωστής ποσότητας, καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση του καυσίμου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης παίζει η ετήσια συντήρηση του καυστήρα – λέβητα, καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη απόδοσή του με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
Επιπλέον, η τοποθέτηση του θερμοστάτη στους 20 – 21 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική και περιορίζει την άσκοπη καύση του πετρελαίου.
Σημειώνεται πως για κάθε επιπλέον βαθμό γίνεται σπατάλη μέχρι και 7% περισσότερης ενέργειας χωρίς ουσιαστικό θερμικό αποτέλεσμα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο καταναλωτής μπορεί να περιορίσει τη δαπάνη για τη θέρμανση της κατοικίας του μέσω της ένταξης, εφόσον φυσικά πληροί τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στις πρόνοιες του επιδόματος θέρμανσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης